Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Петунии в цветната градина: Добра грижа и препоръки

09 юни 2023, 15:30 часа

Петуниите са чудесни цветя за вашата цветна градина, като ще внесат много цвят и настроение. Предпочитани са от градинарите, защото не се отглеждат трудно, а създават чудесен пейзаж. Научете повече за добрите условия, които изискват.

Поливане

Петуниите имат плитки коренови системи, които изсъхват бързо, така че е препоръчително да ги поливате редовно. Почвата трябва да е добре дренирана, защото мократа почва може да причини гниене на корените и пожълтяла зеленина. Ако отглеждате петунии в саксии, а времето е много горещо – най-добре е да ги поливате по-често, евентуално всеки ден.

ТОП 5 съвета при грижа за хортензиите през пролетта

Торене

За да се радвате на здрави и свежи петунии с много цветове през летния сезон, прилагайте месечна доза течен тор или гранулиран тор с бавно освобождаване по време на засаждането. Растенията в саксии често се нуждаят от по-често торене, защото хранителните вещества се измиват.

Подрязване

Колко често трябва да подрязвате петуниите зависи от сорта, който отглеждате. Традиционните грандифлори изискват най-много работа и се нуждаят от по-често подрязване, за да се предотврати преминаването на растенията в семена. Самопочистващите се и разпространяващи се сортове се справят добре без прищипване или подрязване. Ако искате да насърчите нов растеж и разклоняване, е добре да подрежете малко растението.

Пролетна градина: Ето кои цветя да засадите през МАЙ 

Вредители и болести

Петуниите могат да пострадат от вредители като листни въшки, трипси, акари, гъсеници и червеи, както и брашнеста мана.

Идеи за използване на петунии в градината

Петуниите са предпочитани от градинари за цветната градина, защото имат красиви цветя и могат да бъдат засяти в много цветове, които веднага да направят градината много красива.

Те са невероятно гъвкави и могат да се използват по много начини. Може да ги засадите като цветни допълнения към сезонни пейзажни легла. Както и да ги отглеждате поотделно във висящи кошници. Засаждането им във вашата градина ще предпази от плевели.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес