Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отгледайте вкусно манго у дома. Ето как

01 юли 2023, 12:33 часа

Мангото е тропически плод, който въпреки мястото си на произход, привлича много фенове и на нашите земи. Засаждането на манго в домашни условия може да бъде предизвикателство, но с правилните знания и търпение можете да се насладите на свежестта и красотата, които то носи в интериора на вашия дом.

Наистина ли е възможно за засадим манго при домашни условия

За успешното отглеждане на манго са необходими няколко неща: зрял и здрав плод, саксия, познания и търпение. Засаждането на манго започва с избора на добре узрял плод. Тъй като в повечето случаи плодовете се внасят от други държави и достигат до нашия пазар зелени и неузрели, можете да закупите такъв плод и да го оставите на пряка слънчева светлина, докато узрее достатъчно, за да се използва за засаждане.

Защо е добре да ядем манго по-често?

След като плодът е узрял, разрежете го на две части и отделете костилката. Почистете я и я измийте добре, след което счупете костилката и вземете семката. Ако семката е здрава, сте готови за засаждане. Ако не е в добро състояние, опитайте с друг плод.

Семката може да се "обогати" преди засаждане. Увийте я в салфетки, напоете с вода и приберете в найлонче. Съхранявайте я на топло и светло място и след два дни отново я напойте. След около седмица семката трябва да пусне коренче с дължина поне 2 см. Тогава е готова за засаждане в саксия. Дренирайте добре саксията и изберете рохкава почва. Заровете семката на около сантиметър дълбочина.

Защо е важно да ядем мангото през цялата година?

След няколко седмици трябва да забележите появата на стебло, но трябва да имате предвид, че отглеждането на манго у дома в саксия може да отнеме няколко години преди да даде първите плодове. Обикновено отглеждането на манго от семе до плод дължи около 8 години. Въпреки това, тези растения ще внесат положителна енергия и красота във вашия дом през цялото време.

Отглеждането на манго у дома може да бъде интересно приключение, което изисква търпение и грижа. Следвайки правилните стъпки и предоставяйки на растението подходящи условия, вие можете да се насладите на прекрасните му плодове и да създадете една екзотична атмосфера в своя дом.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес