Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отгледайте люти чушки в саксия - лесно като детска игра

04 май 2023, 15:35 часа

Пресните зеленчуци са удоволствие да бъдат винаги под ръка. Няма да обсъждаме качеството на зеленчуците, продавани в магазините през студения сезон, но ще ви дадем няколко полезни идеи как да отгледате вкусни чушки в саксии.

За целта ви препоръчваме да се доберете до семена от декоративен пипер. Не е толкова трудно да се направи. Те стават все по-популярни в България и могат да се намерят във всеки специализиран магазин.

Кои са най-добрите средства за мулчиране на почвата в градината?

В зряла възраст самото растение не става по-високо от 35 см, но може да произведе повече от 70 шушулки. Повечето от тях са алени, но някои са лилави.

Саксията, в която засаждате растението, не трябва да е прекалено дълбока; препоръчва се не повече от 25 см. Купете плодородна почва от местен цветар. Добавете няколко шепи пясък и камъчета на дъното на саксията за дренаж.

Засадете така, че между семената да останат поне 2 см. Препоръчително е да се засадят максимум три семена. Не ги засаждайте твърде дълбоко, не повече от 9 см. След като семената са засадени, поставете саксията на топло и светло място.

Този сорт пипер е студоустойчив, но се уверете, че стайната температура не пада под 15°C, поне през първите 2-3 седмици. Поливайте растенията достатъчно.

След около 2 седмици семената ще покълнат. През това време поливайте саксията два пъти на всеки седем дни. Когато растенията излязат от почвата, намалете поливането до един път седмично. Когато всички семена покълнат, можете да разрежете растенията и да засадите всяко в отделна саксия.

Само след осем седмици те ще са образували красив храст. Ако се грижите добре за него, той ще произведе бели цветове. Когато цветовете се отворят, надупчете ги един по един с пръсти или клечка за уши и прехвърлете събрания там прашец на другите цветове. Внимавайте да не ги повредите.

Вижте колко е полезен чесънът засаден близо до розите

Този процес трябва да се повтаря всеки ден в продължение на една седмица; ако решите да отглеждате две растения, разменяйте прашец между тях.

След като сте оплодили чушките, можете да очаквате първите шушулки до три седмици. Не забравяйте да поливате през този период. Очаквайте голям брой чушки, така че почвата ще се изтощи бързо. Може да добавите малко почвен укрепител от магазина или утайка от кафе.

 

Ния Петрова
Ния Петрова Отговорен редактор
Новините днес