Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Опитните градинари споделят за ПОЛЗИТЕ от мулча в градината и колко често трябва да го подменяте?

27 юни 2023, 17:11 часа

Опитните градинари споделят, че мулчът има много предимства в градината, тъй като задържа влагата, регулира температурите, намалява плевелите и предотвратява ерозията. Затова е препоръчително да мулчирате около вашите зеленчуци, храсти, дървета.

Има два основни вида мулч - органичен и неорганичен. Органичните мулчове включват дървени стърготини, слама и окосена трева. Неорганичните мулчи включват чакъл или камък, гума и пластмаса. Органичните варианти са склонни да се разграждат с времето, освобождавайки хранителни вещества във вашата градина, докато неорганичните варианти са по-трайни.

Градинарите съветват как да използвате компост в градината

Кои типове мулч се нуждаят от подмяна?

Дали трябва да подменяте мулча или не зависи от типа, който избирате. Органичните мулчове се разграждат с времето и добавят хранителни вещества към почвата. Дебелината им намалява с времето, което може да допусне появата на плевели. Почвата става по-податлива на ерозия и водата се изпарява по-бързо. За да продължите да се възползвате от ползите – ще трябва да подмените органичния мулч.

Неорганичния мулч не се разлагат с времето и е по-траен, така че не се утаяват или изтъняват. Този тип мулч обаче не добавя хранителни вещества към почвата.

Натурални и УСПЕШНИ методи срещу плевелите в градината

Подмяна на органичен мулч

Не е необходима пълна подмяна на вашия органичен мулч. Може да го допълвате веднъж годишно, когато се разпадне. Органичните варианти, като дървесен чипс, обикновено отнемат около две години, за да се разградят напълно, а на окосената трева и листата им е нужно допълване ежемесечно.

Ако дълбочината на проукта падне под 5 см е време да допълните мулча. Ако вашият район все още има мулч от миналата година, изравнете съществуващия продукт с гребло и го покрийте с около 2,5 см мулч – допълнете вместо да го премахвате.

 

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес