Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НИКОГА не торете с пепел ТЕЗИ растения

01 юли 2023, 10:33 часа

Пепелта е едно от най-използваните природни средства за подхранване на растения в градината. Въпреки че е доказано ефективна, тя не винаги е подходяща за всички видове растения. В този материал ще разкажем кои са тези растения, които не трябва да се торят с пепел, и как да ги подхранваме правилно с други средства.

Растения, които предпочитат кисела почва

Една важна характеристика на дървесния пепел е, че е алкален и не се съчетава добре с растенията, които предпочитат кисела почва. Такива растения са боровинките, момината сълза, лилиите, иглолистните дървета, малините, ябълковите дървета, орловите нокти, японската дюля и други. За тях е по-добре да избягваме използването на пепел като тор и да се фокусираме върху други подходящи методи за подхранване.

Кога НЕ трябва да се използва пепел в градината - всеки градинар трябва да знае това

Подхранване на различни растения с пепел

Когато става въпрос за зеле, краставици, грах, боб, цвекло, тиква и други растения, ситуацията е коренно различна. За тях е препоръчително да ги подхранваме с разтвор, който включва пепел, ако искаме да се насладим на изобилие от плодове. Някои градинари предпочитат да полагат сух пепел директно на почвата. В този случай е важно да се спазват определени количества. Не трябва да полагаме повече от 100-200 грама сух пепел на квадратен метър.

Практични трикове при използването на пепел в градината

За да активираме усвояването на калций от пепелта, можем да добавим малко трапезен оцет към разтвора. Това е изключително полезно при отглеждането на домати. Благодарение на тази тор, градинарите се радват на изобилие от плодове. Когато става въпрос за картофи, трябва да бъдем внимателни с количествата на пепелта. За да бъде полезна за зеленчука, пепелта трябва да се приложи около година преди засаждането на картофите. Пепелта се посипва директно в лехите и в по-малки количества.

Техники и съвети за компостиране в градината

Запомнете кои растения се влияят положително от пепелта

Когато използвате дървесна пепел за подхранване на растения, е важно да помните кои растения са и кои не са привърженици на тази съставка. Съобразете се с предпочитанията на всяко растение и използвайте подходящи методи за подхранване, за да гарантирате здрав и богат растеж.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес