Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НЕ прибирайте реколтата от картофи в тези дни от септември

02 септември 2024, 11:14 часа

Всеки градинар знае, че сезонът за прибиране на реколтата от картофи започва през септември и в края на август. И въпреки факта, че градинарите искат да завършат тази задача възможно най-бързо, все пак си струва да запомнят определени дни, когато е по-добре да не прибират реколтата от този зеленчук.

Много градинари проверяват лунния календар, преди да извършат важна работа. Той често посочва най-успешните дати за конкретна задача и също така предупреждава за неблагоприятните дни за извършване на определени задачи. Ети през кои дни е по-добре да не копаете картофи. 

Кога е най-добре да се извадят картофите според лунния календар

Обикновено времето, когато е време за копаене на картофи, се определя от техните върхове. Когато започнат да пожълтяват и изсъхват, вече можете да пристъпите към прибиране на реколтата. Ето още няколко признака, че картофите са готови за прибиране:

  • Кожата на клубена е удебелена;
  • Картофите лесно се отделят от върховете;
  • Размерът на клубена съответства на сортовите характеристики;
  • Кората не се отлепва;

2 неща, които само опитните градинари правят преди да извадят картофите

Но за да определите най-добрия ден за прибиране на реколтата, може да се съобразите и с лунния календар. През септември 2024 г. има няколко неблагоприятни дати за прибиране на реколтата от картофи: 3-4 септември, както и 27-28 септември. 

Но има и няколко дати, които се считат за най-успешни: 1 - 2 септември, 6 - 11, 15 - 21, 23 - 26 и 29 - 30 септември.

Как да извадите картофите правилно?

Много градинари все още спорят дали е необходимо да се премахнат върховете преди прибиране на реколтата от картофи. И отговорът тук е прост - извършването на тази процедура не си струва. На първо място, липсата на върхове ще ви попречи да видите къде точно се намират клубените. Освен това, ако листата са засегнати от късна болест, можете да разпространите инфекцията в цялата градина. 

Когато започнете да прибирате реколтата от този зеленчук, трябва да изберете и добър ден за това - не само според лунния календар, но и според времето. Най-добре е да извадите картофите в ясно и сухо време. И преди да оставите клубените за дългосрочно съхранение, те трябва да бъдат изсушени - това ще отнеме само 4 - 8 часа. Изсушете картофите на слънчево и проветриво място като ги разпределите на  един слой. След няколко часа обърнете клубените на другата страна. 

Какво да засадите на мястото на картофите?

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес