Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НЕ правете това с мушкатото

07 октомври 2023, 11:00 часа

Гераниумът, познат и като мушкато, е популярно и непретенциозно растение, но дори и то изисква грижи, за да цъфти пищно. Важно е да спазвате някои основни правила, за да се насладите красивите му цветове. Ето и кои са те:

1. Едно от основните правила е умереното поливане. Мушкатото предпочита да бъде леко изсъхнало, отколкото да бъде претоварено с влага. Поливайте го веднъж на 5-7 дни с малко количество вода, за да избегнете мухъла и гниенето. Също така, важно е да не пръскате гераниума, тъй като той бързо изсъхва и не понася влага върху листата си.

2. Осигурете достатъчно свеж въздух, като изнесете саксията с мушкатото на балкона през пролетта и лятото. Гераниумът обича добро проветряване и светлина.

Трик за по-красиви и издръжливи цветя - рициновото масло

3. Разкопаването на почвата е още едно важно действие за поддържане на здрави растения. То предотвратява гниенето на корените и разпространението на вредители. Разкопавайте почвата в саксията веднъж месечно.

4. Не оставяйте мушкатото в една и съща саксия прекалено дълго време. Пресаждайте го в нов съд на всеки три години, като избирате саксия, малко по-голяма от предишната.

Спазвайки тези съвети, ще имате здрави и красиви гераниуми, които ще украсят вашата градина през цялата година.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес