Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НЕ подхранвайте тези растения с пепел!

04 август 2023, 12:25 часа

Дървесната пепел е известен със своите положителни свойства в градинарството. Тя може да подобри състава на почвата, да намали киселинността й и да ускори преработката на органичната материя в хранителни вещества. Освен това дървесната пепел повишава имунитета на растенията, ускорява адаптацията на разсада и насърчава образуването на цветни пъпки и узряването на плодовете. Въпреки това съществуват култури, на които подхранването с дървесна пепел може да причини повече вреда, отколкото полза.

Кога НЕ трябва да се използва пепел в градината - всеки градинар трябва да знае това

Въпреки положителните свойства, не всички растения се чувстват добре в алкална почва, която се образува при подхранването с дървесна пепел. Така че има култури, които не трябва да се подхранват с този вид тор. Сред тях са диня, репички, лавандула, градински чай, невен, кала, иглика и традесканция. При тези растения, подхранването с дървесна пепел може да спре техния растеж и развитие, затова е препоръчително да избягвате използването на този тор при тях.

Как да използвате пепелта в градината, така че да ви дари с много плод

Дървесната пепел е ценен тор с множество положителни свойства за градинарството. Той може да подобри почвата, да намали киселинността й и да ускори разграждането на органичната материя. Също така, дървесният пепел повишава имунитета на растенията и насърчава образуването на цветни пъпки и узряването на плодовете.

Съседите ще ви завидят! Поливането на пипера с ТОВА ще даде огромна реколтата

Въпреки това трябва да бъдем внимателни при използването на дървесния пепел и да го прилагаме само при подходящите култури. Растения като диня, репички, лавандула, градински чай, невен, кала, иглика и традесканция не се чувстват добре в алкална почва и затова не трябва да ги подхранваме с дървесна пепел.

Следвайки тези съвети, ще се наслаждавате на здрави и красиви растения във вашата градина и ще съберете вкусни плодове от тях.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес