Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НЕ допускайте тези грешки при грижата за Коледен кактус, за да се радвате на буен цъфтеж

25 октомври 2023, 17:11 часа

Грижата за Коледния кактус е много важна, за да се радвате на буен цъфтеж и много красота. Продължете да четете, за да разберете какви грешки най-често се допускат и ги избягвайте, за да се радвате на здраво цвете.

Грешки, които може да допуснете при грижата за Коледен кактус

Преполиване

Една от най-честите грешки при грижата за Коледния кактус е преполиването. Това растение е сукулент. Има месести листа, които помагат на растението да съхранява вода, което му позволява да издържи по-дълго без нея. Кореновата система на растението не се справя добре при постоянна влага. Може да се развие кореново гниене. Ако поливате твърде често, сегментите на листата също ще започнат да гният и да падат.

Проверявайте с пръст почвата, за да разберете дали цветето има нужда от поливане. Оставете няколко минути, за да се отцеди излишната вода, излейте останалата вода от чинийката, в която се намира саксията.

Коледен кактус: Най-добрата грижа

Използване на универсална смес за саксии

Както обсъдихме, кореновата система на епифита е проектирана да расте в оскъдна и груба органична материя - паднали листа, камъчета, мръсотия, измита в пукнатини от дъжда и други подобни неща. Тези растения никога не са били правени да стоят в саксия с тежка почва.

Ненужно пресаждане

Когато правите годишното си пресаждане на стайни растения, пропуснете коледния кактус и той ще ви се отблагодари с нов растеж. Всичко, от което се нуждае, е малко допълнителна почва, добавена към най-горния слой, за да попълни всичко, което е измито през дренажния отвор.

Какви грижи да полагаме за коледния кактус, ако искаме да цъфти постоянно

Без торене през периода на растеж

Всяка година, след като периодът на цъфтеж приключи, растението ще трябва да възстанови хранителни вещества, за да расте и да произведе пъпки за следващата година. Щом ги забележите започнете редовно да наторявате. Спрете торенето, когато растението навлезе в периода на покой преди цъфтежа.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес