Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Напръскайте орхидеята с малко от това и тя ще цъфти през цялата година

02 септември 2024, 18:53 часа

Да накарате една орхидея да цъфти пищно не е толкова трудно, колкото изглежда на пръв поглед. Опитните цветари разчитат на един естествен тор, който насърчава цъфтежа на орхидеите.

Как да подхраните орхидеята за буен цъфтеж

Всичко, от което се нуждаете, е натурално смляно кафе без никакви добавки. Изсипете чаена лъжичка кафе в 0,5 литра вряла вода, охладете, филтрирайте и разредете с литър чиста вода. Изсипете малко в спрей бутилка, напръскайте орхидеята, избършете листата с памучен тампон, напоен с кафе.

Защо пожълтяват листата на орхидеята?

Подхранете орхидеята с останалото кафе. Поставете саксията в съд с кафения разтвор за половин час. След това я извадете и оставете излишната течност да се отцеди. Листата трябва да се пръскат и избърсват веднъж на всеки 7-10 дни и да се хранят веднъж на две до три седмици.

Повечето орхидеи не обичат водата в корените си. В идеалния случай субстратът трябва да изсъхне между следващите поливания. Това може да се провери чрез повдигане на саксията, която трябва да е забележимо лека или да има склонност да се преобръща. Можете също да наблюдавате корените. Ако са сребристи или бели и разбира се сухи, това означава, че се нуждаят от поливане. Зелените корени показват, че орхидеите са добре хидратирани. Ако поливате твърде много, корените на растението рискуват да загният, така че това правило трябва да се спазва стриктно. Необходимо е всеки път да се проверява колко бързо изсъхва субстратът. Възможно е орхидеите, стоящи наблизо, но засадени в различни субстрати, да абсорбират водни запаси по различни начини. През горещите дни субстратът ще изсъхне по-бързо, през зимните дни за това ще отнеме повече време.

Орхидеите се поливат само сутрин, обилно с мека вода на стайна температура, която трябва да попие добре в субстрата. Водата, която изтича в стойката или корпуса, трябва да се излее. Методът за поливане на орхидеи е да потопите саксии с растения във вода за четвърт час. Тази процедура, в зависимост от скоростта на изсъхване на основата, се извършва средно веднъж седмично. Ако листата се намокрят по време на поливане, избършете ги със суха кърпа. Поливайте орхидеите с вода със стайна температура.

Саксията за орхидеи трябва да има много малки дупки на дъното, за да може излишната вода да се оттича. Купете саксия с крачета. Това ще осигури на корените свободен приток на въздух. Орхидеите обичат малки, тесни контейнери. Опитните цветари предпочитат те да са прозрачни, за да виждат по-добре корените и постоянно да оценяват състоянието им. В същото време светлината, достигаща до корените, придава сила на растението. Пресаждането трябва да се извърши, когато корените вече не се побират в саксията или когато субстратът се разложи. Не поставяйте въздушни корени в субстрата. Те трябва да висят свободно отстрани.

Лекарството, с което орхидеята ще цъфти като луда

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес