Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Направете ТОВА през есента, за да се радвате на красива градина през пролетта

10 октомври 2023, 19:17 часа

Есента настъпи заедно с по-хладно време и по-къси дни. Време е да подготвите градината си за зимния сезон и да се погрижите, че всичко ще е наред, за да се радвате на чудесни цветове и добра реколта през пролетта. Сега е моментът да свършите някои задачи, за да си спестите част от работата, когато времето започне да се стопля отново.

Задачи в градината през есента

Погрижете се за моравата

Ако имате голи петна по моравата, сега е моментът да засадите нова тревна площ, за да имате чудесен пейзаж през пролетта. Влажните, топли условия през есента означават, че семената ще покълнат бързо, като е необходимо само минимално поливане.

Прилагането на есенен тор за морава ще насърчи по-силна, по-здрава трева, която ще се нуждае от по-малко грижи. Преди наторяване трябва да изчистите мъртвата трева и нападалите листа по нея, ако има такива.

Направете ТОВА през есента във вашата градина, за да имате успех

Засадете по границите на градината

Есента е подходящо време за засаждане или преместване на издръжливи растения като дървета, храсти, рози и многогодишни растения. Сега е времето да преобразите градината си, като изненадате всички следващата пролет. Почвата е все още топла и ще насърчи корените, а есенните дъждове ще напояват добре. През зимата растенията ще се установят, а през пролетта ще радват с красотата си.

Разделете многогодишни растения

Разделете трайните насаждения, когато станат латентни. Това ще увеличи тяхната жизненост и ще подобри растежа.

Най-честата грешка в градината през есента

Засадете растения с гол корен

Есента е чудесно време за засяване на растения с гол корен, като дървета, храсти, живи плетове и многогодишни растения. Растенията ще се утвърдят бързо през този период.

Погрижете се за перголите и арките

Проверете перголите и арките в градината, за да се уверите, че са сигурни и издръжливи, за да не се притеснявате по време на есенни бури. Леката корекция през есента е по-добро решение от ремонта през пролетта.

 

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес