Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-лесният трик за богата реколта от малини

12 юни 2024, 19:42 часа

Това може да изненада много градинари, но определен материал, разположен под малинови храсти, може значително да увеличи реколтата от малини. Всеки опитен градинар знае този прос и лесен за изпълнение трик.

Трик за богата реколта от малини 

В случая опитните градинари слагат сено или слама под малиновите храсти. Алтернативни варианти са дървесна кора, дървени стърготини, компост, изкопани плевели (които не представляват опасност за основната градинска култура). Всички горепосочени материали могат да действат като мулч.

Защо трябва да се мулчират малините?

Мулчирането е от голямо значение за плодните храсти. Поставеният слой ще предпази растението от плевели. Второ, мулчиращият материал оказва положителен ефект върху състоянието на почвата: тя ще остане достатъчно влажна. Освен това ще се поддържа подходяща температура. Трето, благодарение на мулча състоянието на корените на растението ще се подобри.

Поливане на малините през юни - ето как е правилно да се прави

Препоръчителната дебелина на слоя мулч е приблизително 7 сантиметра. Благодарение на тази защита малините ще отблагодарят с добро плододаване. 

Торене на малините

За първото торене, след топенето на снега (преди разрохкването на почвата), се използва урея или селитра. Гранулираният тор се прилага под храста веднага след поливането. Използвайте 15 g селитра или 20 g карбамид на квадратен метър. За да се засили ефектът, пепелта се разпръсва под храста.

След разкопаване на почвата и отстраняване на плевелите, върху лехите се разпределя тор и угнил компост. Органичната материя ще служи като мулч и в същото време активно ще подхранва растението с хранителни вещества.

През май малините трябва да се торят с оборски тор. Той се разрежда с вода в равни пропорции и се кисне в продължение на една седмица. Получената инфузия се разрежда с хладка вода (1-2 литра на 10 литра вода) и се излива под храстите.

Подхранването на малини с пилешки изпражнения увеличава добива и укрепва растенията. Торът се разрежда във вода в съотношение едно към пет и се настоява в продължение на 5 дни. Готовата инфузия се разрежда 1:20 и се използва по предназначение.

Фосфорно-калиевите торове обикновено се прилагат през есента или през февруари, така че торовете да се разграждат и частично да проникнат в кореновата система. Разходът в случая е 30-50 гр на 1 квадратен метър площ. След тази процедура храстите стават силни, устойчиви на болести и производителността се увеличава.

За да увеличите масата на плодовете и за по-добро плододаване, използвайте следната смес в началото на цъфтежа: 1 чаша суперфосфат, чаша пепел и 100 гр карбамид на 10 литра вода. Полученият разтвор се излива под растенията в количество от 1-2 литра на 1 квадратен метър площ.

Най-добрият тор за малините през юни е този

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес