Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Наистина ли е възможно за засадим манго при домашни условия

18 май 2022, 17:50 часа

Мангото е тропически плод, който обаче печели много фенове и по нашите земи. Отглеждането на екзотични дръвчета за дома не е особено плодотворно, но пък внася допълнително красота и свежест към интериора на дома. Дървото на мангото е едно от най-интересните за отглеждане от тропическите. Необходими са ви костилка от манго, саксия, малко познания и търпение. 

Отглеждане на манго у дома

Мангото не се отглежда особено лесно и е капризно, тъй като има нужда от определени условия на средата, които максимално да го доближават до тропическата. Например достъпът до естествена светлина е задължителен, високите температури - също. Зимата е възможно да презимува на минимална температура 12 градуси, но е препоръчително да не бъде под 16. Това може и да се окаже нелека задача, като се има предвид климатът през зимата.

Защо е добре да ядем манго по-често?

За засаждането на манго трябва да си набавите много добре узрял и здрав плод. Наблюдавайте цветовете му - бледозелените багри с леки жълто-червени участъци означават напълно зрял плод и можeм да го използваме за засаждане. Тъй като плодът се внася от други държави, то може да се окаже трудна задача да открием толкова добре узрял и здрав, ненамачкан плод. Повечето плодове достигат до нашия пазар напълно зелени и неузрели. Това не пречи да закупите такъв плод и да го оставите за ден-два вкъщи на пряка слънчева светлина, докато не узрее достатъчно, че да се използва за засаждането. 

След като е узряло, мангото се разрязва на две части и се отделя костилката му. Почистете я и я измийте добре, след което тя се счупва и от нея се взима семката. Обърнете внимание на състоянието й - при здрава семка сте готови за засаждане, но ако тя е увяхнала или не ви изглежда годна - по-добре проверете следващия плод.

Салата с манго и лук, която да опитаме у дома

Семката може и да се “обогати”. Увийте я в салфетки, напоете с вода и приберете в найлонче. Съхранявате на топло и светло място, а след 2 дни отново напоете с вода хартията. След седмица би трябвало семката вече да пусне коренче, като е добре да изчакате то да стане поне 2 см.

Вече готовата семка се засажда в саксия. Дренирайте добре и изберете рохкава почва. Заровете семката на сантиметър дълбочина.

След няколко седмици очаквайте появата на стеблото, но не се надявайте веднага да започне да дава плодове. За отглежданите у дома в саксия растения са нужни поне 8 години преди да дадат плод. Но през това време пък красят и внасят положителна енергия в дома.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес