Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мушкатото се нуждае от тези неща през зимата, за да оцелее

13 ноември 2023, 13:11 часа

Мушкатото е изключително разпространено в България, защото е красиво и лесно за отглеждане. Наричат го още “бабино” цвете, защото се среща в почти всеки български дом и е традиционно растение за нашия бит.

Ето няколко съвета как да оцелее мушкатото през предстоящия зимен сезон, който е период за почивка.

Къде да съхраняваме мушкатото през зимата?

Най-подходящото място за мушкатото през зимата е избено помещение, остъклен балкон или вътрешно стълбище. От тези варианти най-подходящо е избеното помещение, защото само на тъмно развитието на цветето спира. Важно е температурите на не паднат под нула градуса. В противен случай, растението ще измръзне.

Как да направите мушкатото си три пъти по-красиво?

Може ли да съхраняваме мушкатото в светло помещение през зимата?

Ако поставим растението на светло, развитието му не се прекратява. Дори оскъдната светлина през кратките зимни дни, провокира растеж, макар и бавен, т.е. не осигурявате покой на мушкатото. Независимо къде съхранявате мушкатото, в повечето случаи то оцелява и цъфти и на следващата година.

Как се полива мушкатото през зимата?

Това растение няма нужда от много вода. Поливайте го рядко и с малко количество вода, само за да преживее зимата. Препоръчително е да се полива веднъж месечно или, когато се наложи, за да не пресъхва напълно кореновата система.  Дори листата да опадат и стъблата да се изтеглят, през пролетта те ще се възстановят след няколко поливки.

Ако искате вашето МУШКАТО да цъфти цяла зима, не забравяйте да направите ТОВА през есента

Докога продължава периодът на покой на мушкатото?

Периодът на покой продължава, докато светлата част от денонощието започва да расте, а температурите да се покачват. Ако мушкатото се съхранява на светло, развитието му не спира. През кратките зимни дни, малкото светлина води до бавен растеж. 

Алтернативни методи за покой на мушкатото

* Може да изкорените и почистите растението, след което да го окачите на тел или простор с корените нагоре. Това трябва да стане в хладно и тъмно помещение с оскъден достъп на светлина.
* Изкоренете растенията и ги увийте във вестници. Наредете ги в кашони по няколко. Приберете ги на сухо място, като от време на време подреждайте растенията и овлажнявайте вестниците.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес