Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мулчиране през ПРОЛЕТТА: Защо е полезно за растенията и кога се прави?

27 април 2023, 13:50 часа

Ако сте нов в градинарството, трябва да знаете, че дърветата естествено мулчират около себе си, като пускат листа или игли, които предпазват корените, задържат влагата и включват органична материя в почвата. Ако имате естествен пейзаж с установени дървета, няма причина да мулчирате около тях. Падащите листа или иглите ще свършат чудесно своята работа.

Много градинари мулчират около дървета и трайни насаждения, но е важно да знаете кога и колко да мулчирате, за да имате успех. При мулчиране около дърветата трябва да внимавате да държите мулча далеч от ствола на дърветата. Това може да има дълготраен вреден ефект, защото може да подгизне, да приютява гризачи и да въвежда патогени.

Съвети от добрия градинар: Подходяща почва за засяване на МОРКОВИ за добра реколта

Кога да се мулчира?

Функцията на мулча е да задържи влагата в почвата, както и хранителните вещества, забавя плевелите и защитава корение на растението. Ако мулчирате, за да защитите растенията от зимно замръзване, нанесете мулч през есента. В останалите случаи – мулчирането се извършва през пролетта.

Оставете земята да се затопли и изсъхне донякъде, преди да приложите мулч. Ако приложите твърде рано мулч, без да спазите горните указания - възпрепятства затоплянето на почвата и може да насърчи заболявания, докато уплътнява почвата, намалявайки аерацията.

Органичният мулч се разгражда и след това се включва в почвата, добавяйки ценни хранителни вещества. Не е нужно да премахвате стария мулч, но трябва да го разхлабите, за да позволите въздушния поток и проникването на вода. Ако сте покрили напълно растение с мулч като зимна защита, отстранете мулча, покриващ растението.

Кога точно да приложите мулч зависи от вашето местоположение. Отложете прилагането на мулч до май или юни, ако времето е особено хладно и влажно.

ТОП съвети от добрите градинари при засяване на ГРАХ

Как да мулчирате?

Как да мулчирате зависи от вида на използвания мулч и растението. Ако използвате кора за подобряване на пейзажа, 2,5-5 см са достатъчни.

В противен случай дълбочина от 5-6 см мулч е достатъчна за контрол на плевелите, задържане на влага и защита на корените. Прилагането на повече от това количество може да доведе до влажна почва, уплътняване, болести и нашествие от гризачи.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес