Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Може ли да се варосват овошките през Страстната седмица?

01 май 2024, 06:30 часа

Страстната седмица е най-важната преди Великден. Тя е посветен на последните дни на Исус Христос и през този период трябва да се спазват някои строги ограничения при извършването на ежедневни дейности. Градирите вероятно се питат дали е възможно да се извършват някои градинарски дейности и по-специално да се варосват овошките.

През Страстната седмица има много забрани. По това време е важно да се спазва постът, да не се празнуват рождени дни, да не се участва в караници, да не се клевети, както и да се избягва изпълнението на тежък физически труд.

Може ли да се варосат дървета през Страстната седмица?

Всички домакини се подготвят за светлия празник Възкресение Христово: перат завеси, пердета, мият прозорци и правят общо почистване на целия двор. Също така обръщат внимамие и на двора, за да изглежда всичко спретнато и подредено.

Може ли да се сади в градината през Страстната седмица?

През Страстната седмица не можете да режете дървета, да правите ремонти, но можете да варосвате дървета. В определени дни преди Великден всичко все още е позволено да се почиства и мие, така че можете да варосате дърветата във вторник, Велики четвъртък или дори в деня на Велика събота.

Как правилно да варосате дървета

Най-простият метод, който е доста популярен, е разтвор на вар или креда. И въпреки факта, че някои компоненти в тези разтвори може да се различават, основните компоненти са едни и същи.

За 10 литра вода трябва да вземете 3 килограма гасена вар или креда, 500 грама меден сулфат. Смесете всичко и оставете да престои 5-7 часа. След това разтворът може да се използва за варосване.

Друг вариант - за 10 литра вода можете да вземете 2 килограма гасена вар и 1 килограм мазна глина, 1 лопата оборски тор и 250 грама меден сулфат. Смесеният разтвор трябва да се настоява в продължение на 2-3 часа и след това можете безопасно да го използвате върху дървета.

Друг начин за приготвяне на разтвора е да разтворите 300 грама вар, 2 супени лъжици меден сулфат и 200 грама глина в два литра вода.

Овошки за мързеливи градинари - дръвчетата, които дават реколта без много грижи

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес