Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Може ли бегонията да се отглежда навън

05 януари 2024, 14:48 часа

Бегонията, позната още и като "кралица на цветята," е едно от най-нежните, красиви и популярни растения за отглеждане. Съществуват над 1000 естествени вида и повече от 1200 хибридни сортове, които привличат вниманието на цветолюбителите. Въпросът, който вълнува мнозина, е дали бегонията може да се отглежда успешно навън, в градината.

Как се отглежда бегонията

Бегонията е едногодишно растение, което изисква пресаждане всяка година, за предпочитане през средата на пролетта. Засаждането може да стане с грудки, луковици, семена или резци. Процесът е доста подходящ за начинаещи цветари, като изборът зависи от опита и предпочитанията на отглеждащия.

Бегония: Лесно за отглеждане и красиво растение за вашия дом

Почва

Бегонията предпочита плодородна, леко песъчлива и рохкава почва. Преди засаждане, почвата трябва да се подготви с почвен субстрат от листна почва, хумус, пясък и торф в определени пропорции. Някои градинари препоръчват добавяне на утайка от кафе за допълнително подхранване на растението.

бегония

Засаждане

В зависимост от вида и размера на сорта, разстоянието между дупките при засаждане в градината варира. Процесът приключва с поливане на растението след поставяне в дупката.

Поливане

Бегонията обича леко влажна, но не пренаситена с вода почва. Предпазването от прекомерно напояване е важно, като почвата трябва да се провери преди поливане.

Как да се грижим за бегонията?

Местоположение

Бегониите предпочитат слънчеви лъчи, но не обичат прекомерна слънчева светлина. Избягването на директна слънчева светлина е ключово, като подходящи за отглеждане места са зони с непряка слънчева светлина и частична сянка. За саксийно отглеждане, подходящи са слънчеви места в източния, западния или южния край на дома, както и засенчени веранди с обилна слънчева светлина.

Отглеждането на бегонията навън е възможно и приятно предизвикателство за любителите на растенията. С правилната грижа и внимание, това чудесно цвете може да дари градината или дома ви с красиви цветове и изящество. Независимо от избора за отглеждане – навън или в стая, бегонията остава великолепен представител на растителния свят.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес