Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Методът за тестване на семена за кълняемост: Лайфхак с мокри кърпички

20 февруари 2024, 16:34 часа

Важна стъпка в подготовката за сеитба е проверката на кълняемостта на семената. В крайна, сметка успешната реколта започва с качествен материал. Методът за покълване с мокро салфетка е ефективен начин за оценка на посевните свойства на семената, за да се определи способността им да покълнат и следователно потенциала им да отглеждат здрави растения.

Какво е покълване на семена?

Кълняемостта е важен показател, който определя способността на семената да произвеждат нормални кълнове при определени условия на покълване. Измерва се в проценти и показва съотношението на покълналите семена към общия брой на засетите семена. Колкото по-висока е кълняемостта, толкова по-малко семена са необходими за успешна сеитба.

Правила за избор на качествени семена за градината, гарантиращи богата реколта

Защо е важно да се тества кълняемостта?

Проверката на кълняемостта на семената преди сеитба е необходима, за да се гарантира качеството на посадъчния материал. Този процес избягва загубата на време, усилия и ресурси за отглеждане на растения от неподходящи семена. Също така помага да се определи дали трябва да закупите нови семена или да използвате съществуващи.

Метод на покълване във мокри кърпички

За да тествате семената за покълване с помощта на метода с мокри кърпички изпълнете следните стъпки:

Ползи от отглеждането на СЕМЕНА у дома

1.       Подгответе необходимите материали: семена, чинийка, мокри кърпички или хартиени кърпи.

2.       Разпределете семената върху чинийка между два слоя влажна кърпа или хартиени кърпи. Можете да използвате и два влажни козметични тампона.

3.       Покрийте чинийката плътно с найлоново фолио или торбичка, за да създадете парников ефект.

4.       Поставете чинийката със семената на тъмно и топло място при температура около +20...+23 °C.

5.       Проверявайте редовно салфетката, за да се уверите, че остава влажна, но не мокра, за да предотвратите гниене на семената.

6.       В зависимост от вида на семената и тяхното качество, първите кълнове могат да се появят след 4-5 дни, но най-често този процес отнема от 7 до 14 дни.

7.       След изтичане на тестовия период пребройте покълналите семена и определете тяхната кълняемост. Например, ако 16 от 20 семена са покълнали, тогава степента на покълване е 80%.

Методът за покълване с мокри кърпички е прост и достъпен начин за тестване на покълването на семената. Тя ви позволява да оцените техните посевни свойства и да вземете информирано решение относно по-нататъшните стъпки в подготовката за сеитба. Не забравяйте, че висококачествените семена са ключът към успешната реколта, така че проверката на тяхната кълняемост е важна стъпка в грижата за вашия градински парцел или зеленчукова градина.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес