Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лесен начин да проверите качеството на почвата

06 август 2024, 10:45 часа

Тествайте почвата си, за да разберете нейната структура и какво ще расте най-добре в нея. Градинари показват и обясняват как бързо и лесно да проверите качеството на почвата във вашата градина, за да знаете със сигурност кои култури ще се чувстват най-добре в нея или как да ги адаптирате (култури или почва) към това, което имате.

Напълнете полузатворен стъклен буркан с няколко шепи почва, взета от дълбочина около 10-15 см, добавете вода до върха, затворете буркана, оставяйки малко въздух в него и разклатете енергично, за да смесите добре почвата.

Не пипайте буркана и го оставете за около 24 часа. На следващия ден използвайте линийка, за да измерите общата височина на утайката в буркана. След това измерете височината на три слоя: отдолу има груби отлагания от пясък и малки камъни, отгоре има много фини отлагания, които трудно се различават с невъоръжено око, това е мула. И накрая, последният слой, компактен, плътен с по-тъмен цвят, е глина.

След това направете просто и малко изчисление, за да превърнете височината на вашите слоеве в проценти, като използвате следното правило от 3 :

Кои растения НЕ обичат кисела почва?

1.       Измерете общата височина на пръстта(например 110 mm)

2.       Измерете височината на всеки слой

3.       Направете това изчисление (височина на един слой/обща височина) x 100:

·       (30/110) x 100 = 27% глина

·       (60/110) x 100 = 54% утайка

·       (20/110) x 100 = 18% пясък

След това просто потърсете в Google „почва в буркан тест“ и ще намерите пирамидална диаграма, която ще ви каже вида на почвата, която имате въз основа на вашите резултати. Това ще ви каже какво ще расте най-добре във вашата почва.

Използвайки примера на автора във видеото, можем да видим, че той има предимно глинесто-песъчлив тип почва. Остава само да разберем какви зеленчуци и плодове обичат такава почва и да ги отглеждаме.

Ако видите частици, плуващи по повърхността, това са органични материали, които също могат приблизително да показват плодородието на почвата.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес