Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекарството, с което орхидеята ще цъфти като луда

19 юли 2024, 10:29 часа

Красивите цветя и необичайните форми на орхидеите привличат вниманието на много градинари. Въпреки това, за да растат добре и да радват с цъфтежа си, те се нуждаят от редовно хранене. Този продукт е идеален като тор за орхидеи.

1 таблетка от това гарантира невиждан цъфтеж на орхидеята

Най-добрият тор за орхидеи е водородният прекис. Това е просто и достъпно лекарство, което има положителен ефект както върху човешкото тяло, така и върху растенията. Водородният пероксид може лесно да бъде закупен в аптека на ниска цена.

Защо водородният пероксид е толкова полезен за орхидеите?

Това лекарство укрепва имунната система: водородният прекис помага на растенията да се борят с вредители и болести. Стимулира цъфтежа: водородният пероксид насърчава образуването на по-ярки и по-големи цветове на орхидеите. Насища почвата с кислород: водородният пероксид подобрява достъпа на кислород до корените на растенията, което има положителен ефект върху растежа им. Третира вредители и болести: Водородният пероксид има антисептични свойства и помага в борбата с вредителите и болестит по това красиво цвете.

Как да приготвим тор от водороден прекис? 

Приготвянето му е изключително лесно. Разредете 2 супени лъжици водороден прекис в 1 литър дестилирана вода. Поливайте орхидеята с получения разтвор веднъж седмично. Можете също да извършите листно подхранване, като напръскате листата на орхидеята със същия разтвор. Растението бързо ще абсорбира тора.

Ако вашата орхидея е болна, можете да приготвите друго лекарство. Разредете 3 супени лъжици водороден прекис в чаша вода и добавете 1 капка йод. Пръскайте орхидеята с този разтвор на всеки 5-7 дни. Това ще помогне да се отървете от вредителите и да укрепите имунитета на растението.

Как да се грижим за орхидеята след покупка?

Ако сте закупили това красиво цвете от цветарски магазин или някой е решил да ви го подари, тогава е важно да знаете каква е правилната грижа за него сед покупка. Първоначално не трябва да "безпокоите" растението, то трябва да свикне с новите условия на отглеждане. Поставете го на светло място без пряка слънчева светлина, далеч от течение и радиатори.

Важно - не го поставяйте заедно с други цветя. Растенията от магазина може да са заразени с паразити, така че го поставете в „карантина“ за 2 седмици, далеч от другите растения у дома. Периодично проверявайте листата, корените и почвата за наличие на живи същества, паяжини и странни образувания. Ако намерите нещо, третирайте орхидеята срещу паразити с инсектициди.

Поливането на орхидеи след закупуване също не трябва да се извършва веднага. Направете това не по-рано от седмица по-късно, ако почвата е суха. Основното нещо е да не препълвате с вода и да не позволявате на водата да застоява. Поливайте с утаена мека вода със стайна температура. В идеалния случай поставяте растението в съд с вода за 30 минути и след това оставяте излишната вода да се отцеди.

Орхидеите се продават в прозрачни технически саксии. Чрез тях лесно се вижда състоянието на корените на растението. Ако видите много сухи и особено гнили корени, орхидеята трябва да бъде презасадена след покупката, като отрежете повредените корени. Третирайте разрезите с активен въглен, сменете напълно замърсената почва и третирайте корените с противогъбично средство.

Как се прави правилно торене на орхидея?

 

 

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес