Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Красива гардения във вашата градина: Засаждане и грижи

12 май 2023, 17:02 часа

Гарденията е предпочитано цвете за домашната градина. Засява се лесно, а ако осигурите подходящи условия ще се радвате на красиви цветове. Изберете подходящо място за засяване на гардения. Цветето се нуждае от пълно слънце – 6-8 часа слънчева светлина на ден, до частична сянка - в зависимост от сорта, който сте избрали. Почвата трябва да е влажна, свободно дренираща, леко кисела.

Засаждане в градината

Подгответе почвата и изкопайте дупка два пъти по-широка от оригиналната саксия и същата дълбочина. Внимателно извадете гарденията от саксията за разсадник и леко подрежете корените, ако са компактни.

Засадете и запълнете с пръст. Полейте добре. Мулчирайте около растението, за да запазите влагата и да потиснете плевелите, но дръжте мулча далеч от основното стъбло.

Засяване на РОЗИ: Не сте предполагали колко е лесно!

Торене и грижи

Гарденията има нужда от наторяване през пролетта и есента с храна за растения и подобрител на почвата или ако отглеждате в саксии, използвайте тор с контролирано освобождаване.

Листата могат да пожълтеят, ако гарденията е гладна, времето е студено или почвата е преовлажнена. Гардениите в саксия могат лесно да се местят за по-добри условия. В по-хладните райони леко подрязвайте, за да оформите след цъфтеж през пролетта, лятото или есента.

Добри условия за засаждане на ГАРДЕНИЯ

Вредители и болести

Белокрилката, листните въшки и люспите понякога могат да причинят проблем на гардениите - напръскайте всякакви нашествия със спрей против насекоми, ако е необходимо.

Вторичен проблем е саждивата плесен, причинена от заразяване с котлен камък или листни въшки. Контролирайте тези вредители с помощта на спрей против насекоми.

 

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес