Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кореново гниене: Признаци, че с растението има проблем

14 юни 2023, 15:44 часа

Кореновото гниене не е лесно за идентифициране, тъй като първите симптоми се появяват под почвата и е трудно да се установи проблема, докато вече не е напреднал. Когато растенията започнат да показват симптоми на кореново гниене, като пожълтяване на листата или забавен растеж, вземете незабавни мерки, защото иначе растението може да загине.

Растенията в саксии са най-застрашени, но и градинските растения не са имунизирани срещу кореново гниене. Този проблем може да бъде предотвратен чрез подобряване на дренажа и някои други стъпки. Но по начало проблемът започва, защото твърде много вода осигурява идеалната среда за истинската причина – гъбичките.

Тайните на градинарите: Добрата грижа за доматите дава чудесна реколта

Индентифициране на кореново гниене

Когато има наличие на кореново гниене, може да се забележи наличието на меки, кафяви корени. Кореновата система на здраво растение трябва да е твърда и бяла. Но когато почвата е влажна, спорите на гъбичките се размножават и гъбичките започват да се разпространяват.

Колкото повече се развиват гъбичките, толкова повече корените стават кафяви и меки, докато умират. По този начин растението не може да абсорбира хранителните вещества, от които се нуждае, и този дефицит става очевиден.

Признаци за кореново гниене са пожълтели и увяхнали листа, които може и да падат. Растежът и цъфтежът се забавят. В най-крайните случаи, когато условията са идеални за бързото разпространение на гъбичките, растенията могат да умрат в рамките на 10 дни. Ако забележите тези симптоми, извадете растението внимателно от почвата и проверете за гниене.

Работа на градинарите през ЮНИ: Ето какво не бива да пропускате

Как да се справите с кореново гниене?

Ако установите гниенето на корените, трябва да определите дали растението може да бъде спасено. Ако цялата коренова система вече е станала мъх, е твърде късно да спасите растението. Но ако има няколко здрави корена, може да ги засадите отново в здрава почва с добър дренаж.

Преди пресаждане почистете корените с вода и остранете всички кафяви корени. Отрежете здравия корен точно над повредената зона.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес