Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко често трябва да сменяте почвата на орхидея?

14 август 2024, 20:11 часа

Орхидеите са изящни и капризни растения, които изискват специални грижи. Един от най-важните аспекти на тяхната поддръжка е правилният избор и навременна подмяна на субстрата. Здравето и буйният цъфтеж на тази екзотична красота зависи от това.

Фактори, влияещи върху честотата на подмяна на почвата

Честотата на смяна на субстрата зависи от няколко ключови фактора. Възрастта на растението играе важна роля: младите орхидеи трябва да се презасаждат по-често от възрастните екземпляри.

Състоянието на кореновата система също е важен показател - ако се появят признаци на гниене или прекомерен растеж на корените, е време да помислите за смяна на почвата.

Отглеждане на орхидея във вода - как се прави

Видът на използвания субстрат влияе върху интервалите между трансплантациите. Органичните компоненти, като кора или мъх, се разлагат по-бързо от неорганичните материали. Това води до необходимостта от по-често обновяване на почвата. Условията, при които се съхранява орхидеята, включително влажност, светлина и температура, също изискват корекции в графика за презасаждане.

Оптимално време за подмяна на почвата

За повечето видове орхидеи се препоръчва смяна на субстрата на всеки 1-2 години. Някои бързорастящи видове обаче може да се наложи да се презасаждат ежегодно. Опитните производители на цветя съветват да се съсредоточите не само върху календара, но и върху състоянието на растението.

Признаци, че е време за смяна на почвата

Внимателното наблюдение на орхидеята ще помогне да се определи необходимостта от подмяна на субстрата. Признаците включват бавен растеж, пожълтяване на листата, мухъл по повърхността на почвата, парчета кора, падащи от саксията, и корени, проникващи през дренажни отвори.

Ако по време на поливането водата не се абсорбира, а веднага изтича през дренажа, това също е сигурен знак, че субстратът е загубил свойствата си и трябва да се поднови. Неприятната миризма от саксията е друг сигнал за действие.

Пресаждане на орхидея: Стъпки, които да следвате

Характеристики на подмяна на почвата за различни видове орхидеи

Различните видове орхидеи имат свои собствени предпочитания за състава и структурата на субстрата. Phalaenopsis, най-популярната сред стайните орхидеи, вирее в смес от груба кора, торф и перлит. Те изискват подмяна на почвата на всеки 1,5-2 години.

Дендробиумите и катлеите предпочитат по-рохкав субстрат с добавяне на въглен. Тези видове трябва да се презасаждат на всеки 2-3 години. Пафиопедилумите, или дамските чехли, обичат почвата, абсорбираща влагата с добавка на мъх сфагнум. Те може да изискват годишна подмяна на субстрата.

Правилна техника за подмяна на почвата

Процесът на подмяна на субстрата изисква грижа и спазване на определени правила. Преди пресаждането орхидеята не се полива няколко дни, за да изсъхнат корените и да се отделят по-лесно от старата пръст. Новият субстрат е предварително накиснат в топла вода.

Когато изваждате растението от саксията, трябва внимателно да отделите корените от старата почва и да отстраните мъртвите и повредени участъци. След това кореновата система се третира със слаб разтвор на калиев перманганат или фунгицид. Важно е да изберете саксия с правилния размер - твърде голямата може да доведе до гниене на корените.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес