Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой НЕ трябва да има мушкато в дома си

02 ноември 2023, 19:29 часа

Едно от популярните стайни растения е мушкатото. В сравнение с други непретенциозни растения, то се откроява с красивия си цъфтеж. Но въпреки редица положителни качества, понякога не се препоръчва да държите това растение у дома – не само при алергии, но и при някои стомашно чревни заболявания, като гастрит.

Кой не трябва да има това цвете в дома си?

То дължи всичките си полезни свойства на етерично масло. Но може да представлява и заплаха за тялото в определени ситуации.

Ако попадне във въздуха, цветето може да предизвика алергични реакции. Най-честите симптоми са хрема, кихане, болки в гърлото и пристъпи на бронхиална астма.

Поливайте мушкатото само 1 път месечно с това, за да цъфти с буйни цветове

Не се препоръчва саксията с него да се държи в стая с малки деца, има противопоказания за възрастни хора, по време на бременност и кърмене.

Освен това трябва да внимавате с растението, ако имате индивидуална непоносимост, както и диагнози като гастрит, язва или тромбофлебит.

Често домакините слагат саксията с това цвете в спалнята. Листата му дезодорират и дезинфекцират въздуха.

Но може би основното предимство на растението е неговата полза при главоболие, а също така помага за възстановяване на силите след тежък ден. Според езотериците растението има мощна и положителна енергия.

Като цяло положителният ефект на цветето се простира върху нервната система, качеството на съня и целия организъм през студения сезон.

Домакините, които вярват в поверия, го отглеждат в дома си заради поверието, че плаши злите духове.

Грижи за това цвете

Едно от основните условия за обилен цъфтеж и пълноценен растеж на цветето е доброто осветление. Растението трябва да се постави на перваза на прозореца, където има много слънчева светлина. През зимата, с кратък светъл ден, мястото, където се намира саксията, трябва да бъде осветено от фитолампи, монтирани на 10 сантиметра над върха му.

Умереното осветление също е подходящо , но в този случай цветето ще започне да расте нагоре, ще избледнее и цветовете му ще са по-малко буйни и ярки. То трябва да се полива, когато почвата в саксията изсъхне. По правило през лятото и пролетта - веднъж на три до четири дни, а през зимата и есента това трябва да се прави не повече от веднъж на 10 дни.

Следователно излишната влага е много по-опасна за тези растения от липсата на влага. Също така е нежелателно водата да попада върху листата при поливане. Влажността на въздуха няма значение - в смисъл, че не се изисква специално овлажняване, растението обича сух климат.

Още: Грешки при зазимяването на МУШКАТО

 

 

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес