Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са най-опасните болести по черешите

05 юни 2024, 13:02 часа

Черешите са едни от най-любимите плодове в нашите градини, но за да се радвате на богата реколта, е необходимо да ги предпазвате от различните болести, които могат да ги засегнат. Правилното отглеждане включва резитба, поливане и редовно окопаване на почвата, но е от съществено значение също така да се борите с болестите, които могат да унищожат реколтата. Ето кои са четирите най-опасни и често срещани болести по черешите.

Бялата ръжда - най-опасната болест

Бялата ръжда, известна още като кокомикоза, е най-опасната гъбна болест по черешите. Научното ѝ наименование е цилиндроспориоза. Когато засегне някое дърво, тази болест причинява пълно обезлистяване на растението още в средата на лятото през юли. Тези дървета измръзват при по-студена зима и не могат да дадат качествен посадъчен материал.

Как да се справим с ранното кафяво гниене по черешите

Симптоми

Болестта се познава по дребните кафяво-червени до морави петна с кръгла до неправилна форма, които се появяват по горната част на заразените листа. При влажно време от долната страна на листата се образуват множество бели купчинки от спори. В резултат на това тъканите между петната пожълтяват, а по-късно стават кафяви и листата падат.

Причинител и мерки за борба

Болестта се причинява от гъбата Blumeriella jaapii, която презимува в окапалите заразени листа. Аскоспорите се отделят най-обилно при температура между 15 и 27 градуса Целзий. Първите петна у нас се появяват около 4-15 май.

Мерки за борба: Веднага след цъфтежа се прави първото профилактично пръскане. След това пръскането се повтаря през 7-14 дни, в зависимост от последействието на използваните фунгициди. До прибиране на реколтата обикновено се пръска 2 или 3 пъти. След това се правят още едно или две пръскания според степента на първичната зараза и метеорологичните условия.

череши

Ранно кафяво гниене

Ранното кафяво гниене засяга предимно цветовете на черешите. Първите симптоми са кафяви петна по венчелистчетата, които постепенно обхващат целия цвят, водейки до неговото изсъхване. Болестта се разпространява по дръжките на цветовете и плодните клонки, които също съхнат.

Симптоми и причинител

При силно заразени дървета цветовете изглеждат като изгорени от пламъци и затова болестта е известна още като "опожаряване" на цветовете. Заразените плодове показват дребно, закръглено кафяво петно, което нараства и обхваща целия плод. Болестта се причинява от Monilinia laxa.

Мерки за борба: Необходимо е да се отстраняват заразените клонки и изсъхналите плодове. Химическата борба включва едно предцъфтежно, едно или две цъфтежни и едно следцъфтежно пръскане.

НЕ изхвърляйте дръжките на черешите - те са лек при тези заболявания

Късно кафяво гниене

Късното кафяво гниене унищожава плодовете на черешите. Малко кръгло кафяво петно се появява по заразените плодове и постепенно нараства, като засегнатите тъкани изгниват.

Симптоми и причинител

Заразените плодове преждевременно окапват или изсъхват върху клоните. Болестта се причинява от гъбата Monilia fructigena.

Мерки за борба: Достатъчно е едно пръскане около 3-4 седмици преди прибиране на реколтата.

5 болести, които черешите лекуват

Бактериален рак

Бактериалният рак е най-опасният враг в нашите овощни разсадници. Той се проявява чрез дребни туморчета със зърнеста структура и бледожълт цвят, които се появяват по корените и кореновата шийка на растението.

Симптоми и причинител

Туморите в началото са гладки и меки, но по-късно потъмняват и се втвърдяват. Бактерията Agrobacterium tumefaciens остава в почвата и в туморите на нападнатите растения и може да зарази и много треви.

Мерки за борба: Разсадниците и градините трябва да се правят на терени, които не са заразени от бактерията. Площите трябва да са добре дренирани, а киселинността им не бива да надхвърля 5.5 – 6.0. Важно е да се използват устойчиви на болестта подложки, като махалебковите подложки за черешата у нас са устойчиви на болестта.

За да се радвате на здрава и богата реколта от череши, е от съществено значение да познавате най-опасните болести и начините за тяхното предотвратяване. Навременните и правилни мерки за борба с болестите ще ви осигурят здрави дървета и качествени плодове.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес