Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои неизлечими болести по лозата могат да ни съсипят реколтата?

10 август 2024, 08:51 часа

За лозята най-голяма опасност представляват болестите, които в съчетание с неблагоприятните климатични условия могат да повредят над 30% от реколтата годишно. Такива болести може да бъдат най-различни: бактериални, вирусни и гъбични – гроздето слабее, а запасите му от хранителни вещества се оказват значително изчерпани.

Болести и методи за тяхното лечение

Черна петнистост

Гъбично заболяване, което е най-често срещано в райони с висока влажност на въздуха. Засяга всички растения, включително и дървесните части на лозята.

Симптоми

Кората на леторастите се обезцветява. При тежки увреждания болестта се проявява под формата на много черни точки, които заемат все по-голяма площ, сливат се в огромни петна и лозата се напуква. Листата и гроздовете също биват засегнати.

Пръскане на лози - С какво и кога да пръскаме гроздето

Профилактика и лечение

Засегнатите части се отрязват. През есента след окапване на листата се извършва пръскане с медни контактни препарати. През пролетта лечението с фунгицид се извършва, когато се появят листа. По-нататъшното пръскане срещу черни петна съвпада с периода на пръскане срещу болести като мана и оидиум.

Милдю (плесен)

По-често срещано название - пухкава мана. Това е много често заболяване на лозята, което причинява огромна вреда на растенията. Болестта засяга всички части - издънки, листа, плодове. Високите нива на влажност на въздуха допринасят за по-широкото й разпространение.

Симптоми

Младата зеленина се покрива с кръгли мазни петна, а при висока влажност на въздуха задната страна на листата се обхваща от бял прахообразен налеп. Прекалено засегнатата зеленина опада.

Профилактика и лечение:

- засаждане на устойчиви сортове;

- торене с калиево-фосфорни торове;

- мулчиране на почвата под лозовия храст;

- периодични профилактични третирания със системни и контактни фунгициди.

Ето за какво задължително трябва да се използва водата от лозата

Оидиум

Доста често срещана болест по гроздето.

Симптоми

Издънките значително изостават в растежа си. Листата са с нехарактерен цвят, сякаш покрити със сиво-бял прах, леко къдрави.

От средата на лятото плаката се разпространява до листата, а след това до върховете на издънките. Плодовете, заразени с болестта, изсъхват и съцветията умират.

Профилактика и лечение

Необходимо е да се създадат условия за по-добра циркулация на въздуха в лозата чрез прищипване, връзване и отчупване на издънки. Почистване на почвата от плевели. Пръскане с подходящи фунгициди.

Сиво гниене

Това заболяване се проявява в по-голяма степен при влажно време и засяга вече узряло грозде.

Симптоми

Плодовете придобиват кафяв оттенък, кожата се напуква и се образува сивкав налеп.

Профилактика и лечение

На практика няма ефективни мерки за това заболяване, но се препоръчва да се извършват превантивни мерки за предотвратяване на инфекция:

- отглеждане на сортове грозде, устойчиви на сиво гниене;

- формиране на високи храстови стволове, осигуряващи оптимално натоварване;

- извършване на своевременно зарязване и отрязване на издънки, отрязване на излишната зеленина за циркулация на въздуха.

- своевременно отрязване на засегнатите гроздове при първите симптоми на заболяването;

Пръскане с 0,1% разтвор на меден сулфат (20 г на 20 л вода) или разтвор на сода за хляб (200 г на 20 л вода).

Хлороза

Симптоми

Характерен признак на хлорозата е промяната в цвета на листата. Развитието на това заболяване може да бъде улеснено от хладно време, както и от липсата на необходимите елементи в почвата за достатъчно образуване на хлорофил. Но пренасищането на почвата с птичи тор също е опасно.

Профилактика и лечение

Пръскане с таблетки фосфоробактерин, предварително разтворени във вода.

Торете на почвата с железен сулфат.

След подрязване на храста лекувайте раните с разтвор на железен сулфат.

През пролетта с цел превенция листата се напръскват с разтвор на железен сулфат (100 г на 10 л вода). Лечението трябва да се извършва сутрин или вечер.

Листна рубеола

Симптоми

Болестта обикновено се появява през юни-юли, листата придобиват червеникаво-кафяво покритие.

Профилактика и лечение

Пръскане с препоръчани от агрономите фунгициди.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес