Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога се прави подхранване на чесън, за да имате богата реколта

29 май 2024, 18:20 часа

Чесънът е сред най-предпочитаните култури от градинарите. За да се постигне отлична реколта от този ароматен зеленчук, е необходимо правилно и своевременно подхранване. Опитните градинари знаят, че чесънът изисква три основни подхранвания през сезона, което гарантира високи добиви, отлични вкусови качества и добра устойчивост при съхранение.

Правилно подхранване на чесъна

Първо подхранване

Първото подхранване се извършва през пролетта, веднага щом се появят зелените издънки. В този период е най-добре да се използват азотни торове, като урея или амониев нитрат. Азотът подпомага растежа на зелената маса и развитието на кореновата система. Препоръчва се разтварянето на една супена лъжица тор в 10 литра вода.

Правилно подхранване на чесън през юни за добра реколта

Второ подхранване

Две седмици след първото подхранване, идва ред на второто. Този път се прилагат фосфорни торове, като суперфосфат. Фосфорът играе ключова роля в образуването на луковици и подобрява вкусовите качества на чесъна. Дозировката е две супени лъжици на 10 литра вода.

Трето подхранване

Третото подхранване се извършва в края на юни - началото на юли. В този етап се използват калиеви торове като калиев сулфат или дървесна пепел. Калият подобрява качеството на луковиците и повишава устойчивостта на чесъна към болести. Препоръчителната доза е една супена лъжица на 10 литра вода.

чесън

Грижи за почвата

Преди да се прилагат каквито и да било торове, почвата трябва да се напои. Това предотвратява изгаряния на корените и осигурява равномерно разпределение на тора. Чесънът предпочита рохкава и плодородна почва, така че добавянето на компост или хумус преди засаждане е силно препоръчително. Тези органични материали осигуряват на растението необходимите хранителни вещества и подобряват качеството на почвата.

Изборът на подходящо място за отглеждане е също толкова важен. Чесънът се чувства най-добре в плодородна, пясъчна или глинеста почва. Ако почвата във вашата градина не е идеална, можете да я подобрите чрез добавяне на глина към суха пясъчна почва или речен пясък към глинеста почва. Също така е важно да се провери киселинността на почвата, като най-подходяща е леко кисела или неутрална почва с киселинност под 6,5 pH. Деоксидирането на почвата преди засаждането също е от значение, за да може чесънът да усвоява всички необходими хранителни вещества.

Торене на чесъна през май за двойно по-богата реколта

Подхранването на чесъна е ключов елемент за постигането на богата и качествена реколта. Спазването на трите основни подхранвания през сезона и грижата за почвата гарантират отлични резултати. Вложеното усилие се отплаща с ароматен и вкусен чесън, който ще обогати трапезата ви и ще бъде устойчив при съхранение. С правилна грижа и подходящо торене, всеки градинар може да се наслади на успешна реколта от този чудесен зеленчук.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес