Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога и какво да садим в градината според фазите на Луната

04 май 2022, 08:20 часа

Нашата планета Земя е изпълнена с красиви растения, които не само ни радват, но и носят естетическо удоволствие и спокойствие. Растенията, като част от заобикалящия ни свят, са много чувствителни към външни прояви, не само естествени, но и към това как самият човек се отнася към тях. Имайте предвид сезоните, времето, положението на Луната и знаците на зодиака, каква сила се проявява в природата, нарастваща или намаляваща, и още по-важното с какви мисли ние взаимодействаме с тях. Любовта, дадена на растението, ще ви се върне с двойна сила, те ще ви благодарят за грижите с плодовете си и красотата на цъфтежа.

Влиянието на луната върху растежа на растенията

Нарастваща луна

През периода на нарастваща луна, соковете на растенията се втурват нагоре по стъблата, клоните и плодовете, наблюдава се интензивен растеж. През този период всяка намеса в живота на растенията трябва да бъде внимателна. Това е благоприятно време за засаждане на цъфтящи растения (патладжани, боб, зелени, краставици, тиквички, чушки, зеле, домати, ягоди, тикви, царевица, слънчоглед и др.), както и тревни площи и лечебни билки, тоест растения , които растат нагоре и произвеждат плодове и други ядливи части над повърхността на почвата.

С наближаването на пълнолунието започва най-активната фаза от живота на растенията.

Пълнолуние

Пълнолунието е времето, когато луната, изпълнена до ръба със своята сила, я прехвърля на растенията, това е най-активната фаза от живота им, така че е препоръчително да не се намесвате в растежа им, те могат да направят всичко сами. Също така, не ги изрязвайте и не ги присаждайте. Хранителната стойност на плодовете и горските плодове, събрани по това време, ще бъде най-висока.

Намаляваща луна

Периодът, когато луната си отива, растенията почиват. Соковете им се втурват към корените. Тъй като настъпва забавяне на жизнената активност на растенията, тяхната активност намалява. Това е моментът за засаждане, резитба, или бране на плодове. Можете да засадите цъфтящи и декоративни листни растения. Намаляването на луната е благоприятно време за сеитба и засаждане на растения, които произвеждат плодове и други ядливи части под повърхността на почвата (картофи, моркови, репички, цвекло, лук, артишок, чесън и др.) , както и повечето овощни дървета и храсти.

Новолуние

През този период, когато Луната все още не е започнала да събира сокове, не е препоръчително да сеят семена, ще им е трудно да покълнат нагоре. Освен това трябва да се внимава допълнително при работа с рязане и използване на градински инструменти.

С тези съвети може да улесните работата в градината и да се радвате на добър урожай.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес