Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога да преместите стайните растения на открито?

14 март 2024, 16:12 часа

Преместването на стайни растения на открито през пролетта и лятото носи със себе си много предимства. Така ще ги поставите в естествената им среда, където дъждът спокойно пада върху листата им. Така ще бъдат пречистени и от домашния прах, който ги затрупва цяла зима.

Лекото движение на въздуха навън над листата помага за нежното изсушаване на листните повърхности между дъждовете, като така се намалява рискът от гъбични заболявания.

Движението на свеж въздух над стъблата и листата доставя въглероден диоксид към листата, който растенията използват. Заедно с по-добрата интензивност на светлината на открито и водата, растенията фотосинтезират, растат и се възстановяват.

ТОП 5 стайни растения за вашия дом

Кога трябва да преместя стайните си растения на открито?

Субтропичните стайни растения, като Cymbidium, Clivia и Alocasia, могат да бъдат преместени навън, когато нощните температури са постоянно над 10-12 градуса. Мирна лилия, Филодендрон, Змийско растение и бегония се нуждаят от 13 градуса през нощта. Калатея и Молитвени растения от 15 градуса.

Трябва да проучите температурните изисквания за вашия конкретен вид и да следите прогнозата, за да намерите най-добрия прозорец на възможност за преместване на вашите стайни растения на открито.

10-те най-издръжливи стайни растения, които процъфтяват и на тъмно

Грижа за растенията

Повечето листни стайни растения, като Calathea, Alocasia и Anthurium, имат нужда от повече сянка, естествена светлина, защитено място от вятър и течение. Кактусите и сукулентите трябва да бъдат защитени от прекомерни валежи, които могат да доведат до гниене, така че дръжте растенията на покрито място.

Следете влажността на почвата в саксиите, докато вашите стайни растения са на открито, тъй като повишеното движение на въздуха може да има изсушаващ ефект в сравнение с неподвижната среда на закрито.

 

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес