Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво задължително се сее през юни

03 юни 2024, 20:51 часа

През юни градинарите са изправени пред възможността да запълнят останалите празни лехи и да добавят нови култури в своите градини. Този месец предоставя отлични условия за засаждане на разнообразни растения и цветя, които обогатяват градината и осигуряват вкусни плодове и зеленчуци през останалата част от годината. Нека разгледаме кои култури и цветя са най-подходящи за засаждане през този период и как да се погрижим за тях.

Какво може да бъде посадено през юни?

През юни, когато денят е по-дълъг и слънцето е по-силно, е важно да избираме светлолюбиви насаждения. Сред зеленчуците, които могат да се засеят през този месец, са цвекло, моркови, царевица и бобови растения, ряпа, салата, магданоз и копър. В парниците може да се засади разсад на домати, патладжани, чушки и краставици. До средата на месеца все още има възможност да се засадят и късни картофи и тиквички.

Засаждане на лук в открита земя: правила и съвети за отглеждане

Зеленчуци за засяване през юни

Цвекло и моркови: Те изискват добро осветление и редовно поливане, за да се развиват правилно.

Царевица и бобови растения: Тези култури също обичат слънцето и се нуждаят от добре наторена почва.

Ряпа, салата, магданоз и копър: Те могат да се засеят директно в градината и обикновено не изискват специални грижи.

Разсад на домати, патладжани, чушки и краставици: В парниците тези растения ще се развиват по-бързо и ще дадат по-ранен плод.

Какви цветя да посадим през юни?

Юни е идеален месец за засаждане на едногодишни и многогодишни цветя. Топлолюбивите и капризни растения като амарант, циганче, петунии, цинии, бегонии и колеус се засаждат до средата на месеца. Също така, добре ще се развиват и ще цъфнат посятите през юни тагетес, латинка, космос, невен и годеция.

разсад

Едногодишни цветя

Амарант, циганче и петунии: Те са много красиви и ще добавят цвят и разнообразие във вашата градина.

Цинии, бегонии и колеус: Тези цветя също са лесни за отглеждане и ще цъфтят през цялото лято.

Многогодишни цветя

Градинска ружа, топкарамфил и теменужки: Засаждането им през юни ще осигури красиви цветя през следващата година.

Напръстник и гладиоли: Тези цветя също се засаждат през юни и ще добавят изящество и разнообразие на вашата градина.

Подходящо време за засаждане на краставици в домашната градина

Полезни съвети за успешното засаждане през юни

За да се гарантира успешното засаждане и развитието на растенията през юни, е важно да се спазват няколко основни правила:

Засаждайте вечер или в по-мрачно време: Това ще предпази растенията от преките слънчеви лъчи и ще им даде възможност да се адаптират по-лесно.

Дръжте разсада известно време на открито: Това ще им помогне да свикнат с външните условия преди засаждането.

Прекопайте, наторете и полейте мястото на засаждане: Това ще осигури на растенията необходимите хранителни вещества и влага за успешен старт.

Юни е месецът, в който градинарите могат да допълнят своите градини с разнообразие от зеленчуци и цветя. Спазвайки няколко основни правила за засаждане, можем да се наслаждаваме на богата и красива градина през цялото лято и дори през следващата година. Независимо дали сте опитен градинар или начинаещ, юни предлага множество възможности за подобряване и разширяване на вашата градина.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес