Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво трябва да направим с мушкатото през есента? Важно е, а мнозина не знаят!

02 октомври 2024, 13:40 часа

Мушкатото е едно от най-разпространените растения у нас. Може да го видите на почти всеки балкон или градина. То не само ухае приятно, но и краси домовете ни. Освен това не изисква прекалено много грижи, а с това засилва интереса към себе си.

Много хора обаче не са наясно с това как правилно да се грижат за растението през есента, за да прекара зимата по най-благоприятния начин и на пролет отново да радва с ухание и цветове.

Какво трябва да направим с мушкатото през есента?

Още: Кога е най-доброто време за зазимяване на мушкато

Много е важно да осигурите на цветето подходяща среда за зимните месеци. Температура до 8 градуса е перфектна за него. Поставете саксиите в стая, където навлиза достатъчно светлина и го поливайте много рядко. През зимните месеци цветето не се нуждае от много влага.

Има и друг вариант, който можете да пробвате. Трябва много внимателно да извадите растението от почвата и да отрежете корените и издънките, а след това да го пресадите в голяма саксия, използвайки до 15 стъбла. В този случай може да го отглеждате и в по-тъмна стая. Щом настъпи пролетта, стъблата се вадят и се накисват във вода. Едва след това се разделят.

Има и трети метод, който също ще разкрием. Той представлява изрязване на издънките. Това трябва да се случи най-късно до края на октомври. Щом изрежете издънките, трябва да ги вкорените в по-малки саксии. За тях предвидете топло и светло пространство. Первазът на прозорците е чудесно място, където да подредите саксиите. До края на годината растенията ще са много по-силни, а до пролетта ще ви радват с цветове.

Тези три метода са доказано ефективни и е добре да се възползвате от тях, ако искате любимото ви мушкато да е отрупано с цветове.

Още: Топ 3 на най-издръжливите балконски цветя

Ако не цъфти мушкатото - ето какво да направим

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес