Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво незабавно трябва да направите, ако листата на краставиците започнат да ЖЪЛТЕЯТ?

03 юни 2022, 15:18 часа

Отглеждането на краставици е нож с две остриета. На пръв поглед изглежда изключително простичко, но всъщност този зеленчук си има своите специфични нужди и ако не се погрижите за тях, рискувате да останете без реколта в края на сезона.

Днес ще ви споделим за какво точно алармират краставиците, когато техните листа започнат да жълтеят без видима причина.

Какво искат да ни кажат краставиците, когато листата им започнат да пожълтяват?

Опитните градинари са се сблъсквали с какви ли не проблеми, свързани с отглеждането на зеленчуци. Онези, които тепърва стартират с градинарството, вероятно все още не са научили за малките тайни и хитрини, които всъщност помагат за предотвратяването на по-сериозни проблеми, като заболявания и нисък добив.

Малко от тази съставка и ще събирате краставиците в КОФИ

Ако забележите, че листата на краставиците започнат да жълтеят, това означава, че зеленчуците се нуждаят от азот. Ако искате да им осигурите достатъчно азот, препоръчително е да шербетувате с птичи тор. Другото, което е желателно да правите, е да поливате растенията с хладка, а не със студена вода. Добре е това да се случва привечер, а не в часовете, в които температурата е най-висока.

Ако ги полеете със студена вода, твърде вероятно е растенията да се разболеят от кореново гниене.

Заложете на органичното торене на краставиците. Подхранването с коприва върши чудеса. За целта е нужно да залеете около килограм коприва с 10 литра изворна вода. Тази смес се оставя да ферментира за период от две седмици, като през това време трябва да се разбърква. След ферментацията се разрежда с вода в съотношение 1:10. Около 500 мл са напълно достатъчни за корен.

Видите ли жълти листа по краставиците, действайте незабавно. Така ще спасите растенията и ще си гарантирате очакваната реколта!

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес