Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво да правим с останалите живи коледни дръвчета, вместо да ги изхвърляме?

24 март 2023, 13:49 часа

Ако все още не сте се отървали от коледните елхи или живите иглолистни дървета, те са идеални за използване в градината в контейнери, които не могат да се поставят.

Съвети за засяване на салвия в билковата градина

За мулчиране на градински дървета

Чрез покриване на повърхността можете да предпазите растенията от неблагоприятни атмосферни условия, като например резки температурни промени и палещо слънце. Мулчът е естетически издържан и устойчив на плесени и гъбички. Не е подходящ за растения, които предпочитат алкални почви (напр. клематис, гипсофила, теменужка, грах, лавандула и калина). Мулчирането на декоративни растения включва изрязване на клони и покриването им с почва. Мулчирането е подходящо за азалии, филодендрони, камелии, хортензии и други растения, които предпочитат по-кисели почви. То може да се използва и като дренажна основа за контейнери.

За приготвяне на течни торове

Водна отвара може да се направи и да се използва за подхранване на растенията. Иглите се натрошават, заливат се с вода и се варят 10 минути; оставят се за 2-3 дни, прецеждат се и се разреждат с вода в съотношение 1:10. Използва се и за стайните, и за градинските растения.

Кога да засадите слънчоглед?

За борба с вредителите

За борба с вредителите същата отвара се разрежда в съотношение 1:2 и се пръскат надземните части. Успешно предотвратява нападенията на листните въшки и колорадски бръмбар по картофите; третирайте на всеки 10-14 дни. Мулчът, поставен между редовете, отблъсква някои вредители и им пречи да снасят яйцата си в почвата или по листата на растенията.

За поддържане на градински и декоративни растения

Стволовете и големите клони могат да се използват за опора на растенията. Дървесината гние бавно и може да се използва в продължение на няколко сезона.

Ния Петрова
Ния Петрова Отговорен редактор
Новините днес