Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каква почва обичат най-много доматите?

04 ноември 2023, 18:21 часа

Доматът е едно от най-капризните растения по отношение на грижите и почвата. Този зеленчук е много взискателен към състава и влажността на почвата. Опитните градинари могат сами да подготвят почвата за засаждане на разсад от домати. Алтернатива е закупуването на готова почва от магазин. Използването на готова почвена смес е много по-удобно, отколкото да я подготвите сами. Но недостатъкът на готовите продукти е ниското качество.

Значението на подходящата почва

Подготовката или закупуването на подходяща почва е основната и най-важна стъпка в отглеждането на разсад. Колко силен ще бъде разсадът зависи главно от качеството на почвата и нейния състав.

Правилният химичен състав на почвата има благоприятен ефект върху разсада.

Почвата за доматен разсад трябва да има следните качества:

·         рохкавост;

·         порьозност;

·         лекота.

Освен това почвата трябва да има повишен капацитет на влага. Подходящото ниво на киселинност е почти неутрално.

Последици от грешен избор почва

Ако почвата за доматен разсад е неподходяща, последствията могат да бъдат катастрофални. Разсадът може просто да не поникне и неопитен градинар ще остане без реколта от домати.

За да избегнете негативните последици, трябва да следвате няколко правила. За да отглеждате разсад, не можете да използвате органични торове в етапа на гниене. Такива торове изгарят семената от домати.

5 начина да повишите реколтата на домати и да ускорите зреенето им

Съдържанието на глина в пясъка е противопоказано. Такъв пясък прави почвата по-тежка, което има пагубен ефект върху разсада.

Почвата не трябва да съдържа тежки метали, така че не се препоръчва събирането й в близост до фабрики и магистрали.

В каква почва да засадите: необходимите вещества и химични елементи в състава

Почвата е основният източник на хранителни вещества, изразходвани по време на процеса на растеж на растението. Почвата за разсад от домати трябва да е богата на микроелементи и витамини. В противен случай разсадът ще се разболее и ще умре.

Правилният състав на почвата трябва да включва:

·         азот;

·         фосфор;

·         магнезий;

·         калий.

Благодарение на тези химически елементи доматите растат силни и здрави. В стандартния състав всеки компонент може да бъде заменен с подобен или да се добавят други вещества.

Основният състав на почвата може да съдържа следните компоненти:

Мъх сфагнум.

Помага за подобряване на дишането. Ливадна и тревна почва. Иглолистни игли. Те предпазват младите разсад от вредители и листни въшки, а също така спомагат за увеличаване на производителността.

Торф.

Подобрява отпуснатостта и капацитета за влага. Поради високата киселинност на торфа се препоръчва да се разрежда с доломитово брашно или креда. Големите влакна, съдържащи се в торфа, допринасят за заплитането на кореновата система. Именно поради тази причина се препоръчва предварително пресяване на торфа.

ТОП 5 съвета при отглеждане на домати, за да имате голям успех

Листна почва.

Придава лекота на почвата и я прави рохкава, но съдържа малко количество хранителни вещества. Следователно ще трябва самостоятелно да добавите липсващите компоненти към състава на листната почва. Доматите реагират много негативно на танините, така че не се препоръчва събирането на листна почва под дъб или върба за разсад.

Пясъкът е естествен набухвател.

Задължително условие е пясъкът, използван за отглеждане на разсад, да е чист, измит и без парчета глина. Преди да се добави към почвата, пясъкът трябва да се изплакне добре с течаща вода и да се калцинира във фурната. Перлитът се използва като набухвател и влагозадържащ агент.

Хумус.

За да не унищожите младите доматени издънки, трябва да използвате само добре изгнил хумус. Преди прилагането на компонента е необходимо задължително пресяване. Стърготини могат лесно да заменят торф или пясък, включени в почвата. При приготвянето на почвена смес за разсад се препоръчва използването на чисти дървени стърготини, предварително попарени с вряща вода.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес