Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каква голяма грешка правим при отглеждане на лимон в саксия

04 декември 2023, 11:36 часа

Отглеждането на лимон в домашни условия е чудесен начин да добавите не само красота, но и функционалност във вашия дом. Ароматът на лимоново дърво може да направи вашия дом приятeн и да допринесе за по-доброто качество на въздуха. Въпреки че идеята за покупка на вече отгледано лимоново дърво може да изглежда удобна, това често не е най-добрият подход. В тази статия ще разгледаме какви големи грешки правим при отглеждането на лимон в саксия и как да ги избегнем.

Отгледай си лимон в чаша - домът ти ще ухае приятно!

Грешка 1: Покупка на вече отгледано дърво

Макар и удобно, това решение често се оказва неефективно. Лимоновите дръвчета отгледани от семена развиват по-силни корени и са по-устойчиви в дългосрочен план.

лимон

Грешка 2: Неподходяща саксия

Изборът на правилната саксия е от ключово значение. Тя трябва да бъде с подходящ размер – около 15 см висока и с диаметър от 15-16 см в горната част. За предотвратяване на прекалено поливане, в дъното на саксията пробийте 5 до 10 дупки за дренаж. Добавете дренаж, като стар глинен съд или камъчета, и влажен речен пясък, за да предотвратите мръсотията.

Какви са здравословните ползи от пиенето на вода с лимон сутрин

Грешка 3: Прекалено голяма саксия

Избягвайте пресаждането на малки лимонови дървчета в големи саксии. Обемът на саксията трябва да се увеличава постепенно – първата година 1 литър, следващата 2 литра, след 3 години 10 литра.

Грешка 4: Неправилно изложение на светлина

Разположете дървото на балкон или прозорец с върховете на листата, обърнати към светлината. Пряката слънчева светлина е полезна през горещите месеци, но не местете растението често, за да избегнете изсушаване.

Ето как лесно да отгледате ЛИМОН в саксия

Грешка 5: Неправилно поливане

Поливайте лимоновото дърво, когато горният слой почва изсъхне. Не оставяйте почвата да изсъхне напълно. 

Отглеждането на лимон в саксия може да бъде приятно и успешно занимание, ако следваме някоиключови съвети и насоки. С правилния избор на саксия, подходящо осветление и правилно поливане, вашето лимоново дърво ще процъфтява с лекота и ще ви дари с аромат и свежест.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес