Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се тори правилно дървото ДРЯН, за да ни дари с много плод

26 април 2023, 15:54 часа

Грижите за дрян през вегетационния период са същите като за другите дървета: почвата трябва да е влажна, без плевели и рохкава. Дърветата нямат специални изисквания по отношение на почвата или състава на хранителните вещества и могат да растат в тънка, камениста почва, но трябва да се отбележи, че те са много чувствителни към торове и за богата реколта се препоръчва почвата около ствола да се наторява 2-3 пъти годишно.

Отгледайте си БАМБУК на късмета сами у дома!

За да сте сигурни, че торовете няма да навредят на растението и ще доведат до желаните добри резултати, трябва да знаете какъв вид тор е подходящ за кучешкото дърво, как и кога да го прилагате. Това е особено важно, ако държите дървото или дърветата ви да дават добра реколта от вкусни и сочни плодове.

В края на краищата неправилното торене може да нанесе повече вреда, отколкото полза на вашите растения. Затова нека разгледаме какво препоръчват опитните градинари за торенето на дряна.

Нанасяйте 4-6 кг/кв. м угнил оборски тор или компост около ствола на дървото на всеки две до три години, през пролетта, когато дрянът започва да плододава и при разпукване на пъпките. Някои хора препоръчват предварително разтваряне на оборския тор във вода в съотношение една част оборски тор към две части вода. По този начин можете едновременно да формирате реколтата за този сезон и да подготвите реколтата за следващата година.

След това на следващата година, през пролетта, по време на първото окопаване, на дрянът се дават карбамид (до 20 г) или 30-40 г нитрофоска на квадратен метър. Някои градинари препоръчват ранното пролетно торене да се състои от 30-50 г азотни и фосфорни; - 80-100 г на дърво.

Отгледайте дълга реколта от МАЛИНИ с тези градинарски съвети

Основният тор за подхранване на дрян се внася през есента, неизбежно при плитко окопаване. През есента в почвата трябва да се внесат 8-10 кг органични торове и 20-25 г калиев тор. Сред калиевите торове може да се използва поташ или дървесна пепел.

Имайте предвид, че ако дрянът расте в естествено плодородна почва, количеството на тора трябва да се намали, за да се избегне изгаряне на корените. След наторяването не забравяйте да полеете растението, особено ако времето е сухо.

Ния Петрова
Ния Петрова Отговорен редактор
Новините днес