Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се размножават орхидеите?

26 февруари 2022, 11:40 часа

Начинаещите в отглеждането на цветя и саксийни растения често засаждат орхидеи и нямат никаква представа как да ги размножават у дома. Има установени стереотипи, според които размножаването на орхидеи е сложен и старателен процес, но това не е съвсем вярно.

Във всеки случай собственикът на орхидеята ще трябва да размножава растението, за да го поддържа здраво и да стимулира нейния растеж. Също така процесът на размножаване не изисква специални умения, просто трябва да изучите основните принципи, характерни за грижите за орхидеята, да вземете предвид режима на напояване.

Условия за отглеждане на орхидеи

Орхидеята идва от горещите тропици, така че е редно да бъдете внимателни с отглеждането и. Корените и са покрити със специален филм, те са доста големи, но в същото време крехки. Листата също са важна част от поддържането на живота на орхидеята, така че поливането обикновено се разделя на кореново и листно.

За правилното им размножаване вземете предвид няколко фактора:

·        Време – цветето е най-добре да бъде размножено напролет или в края на фазата на обилен цъфтеж. Не размножавайте през периода на цъфтеж или през зимния период. През пролетния, орхидеята излиза от периода на покой, лесно се адаптира и е устойчива на стрес.

·        Температура - орхидеята е тропически обитател, следователно +29 градуса се счита за добра оценка, да опитам да размножаваме орхидеи.

·        Влажност - средната влажност на въздуха не трябва да надвишава 50-70%. Всичко по-високо вече може въздейства отрицателно на процеса на растеж.

·        Възрастта и състоянието на растението - само възрастни (от 2 години) са подходящи за размножаване. В същото време те трябва да са здрави, силни и да не се поддават на болести. Ако листата на орхидеите пожълтяват,  появяват се слуз или вредители, цветето е невъзможно  да се размножи.

Методи за размножаване на орхидеите

Орхидеите са доста популярни стайни растения, но много хора, които тепърва отглеждат този вид цвете, просто не знаят как правилно да размножават орхидеите. Дълго се е считало, че някои видове методи са просто невъзможни, например размножаването чрез семена. Трябва да отбележим и, че орхидеите у дома се възпроизвеждат по същия начин, както в дивата природа.

Преди да започнете да я отглеждате, първо трябва да разберете разнообразието и вида на вашата тропическа орхидея. Всички орхидеи са подразделени на два вида - моноподиални и симподиални. Орхидеите се размножават в зависимост от вида си.

Вегетативно размножаване

Често срещани методи за размножаването на множество  стайни орхидеи са вегетативните. Ако цветето в саксията е станало твърде претъпкано или върху корените са се образували много псевдобулби, е необходимо да отрежете част от растението и да го пресадите в друга саксия.

 Поливайте цветето добре и освободете корените от почвата. След това ги нарежете на няколко части, така че на всяка да останат поне 3 луковици. Поръсете мястото на разреза с въглен на прах, за да не заразите, оставете разсадите да изсъхнат за 2-3 часа и ги трансплантирайте в подготвен контейнер. През първите 3 дни не бива орхидеята да бъде поливана, а само да се напръскват отгоре листата и. След вегетативното размножаване новото растение запазва всички признаци на оригиналната орхидея и се вкоренява добре.

Размножаване чрез резници

Този метод не е подходящ за всички сортове орхидеи. За да получите резници, трябва да използвате странични издънки. Избраната дръжка нарежете с нож на няколко части. Поръсете основното растение и близо до резниците с въглен или друг антисептик. Изсушете добре издънката и я поставете във влажна почва.

Резниците е добре да бъдат поставени  в оранжерийни условия (температура не по-ниска от +28) и да се покрият с капак или пластмасова обвивка. През ден поливайте стъблото с утаена вода и веднъж на десетина дни можете да подхранвате растението. От пъпките ще се развият корени и щом достигнат 4 см дължина, те биха могли да бъдат засадени в саксия.

Размножаване чрез цветонос

Размножаването чрез цветонос рядко се използва на практика и е по-подходящо за болни растения. За този тип метод се нуждаете от бледа дръжка с бледа пъпка. Дръжката се разрязва на 2 части, така че на всяка да има по една пъпка. В резултат на това ще е необходимо да се повторят същите стъпки, както в случая на размножаване чрез резници, е възможно да се направи и по различен начин.

Получените части от дръжката се поставят в бутилка с утаена вода, към която  може да се прибави  активен въглен (за стимулиране на растежа). Течността в бутилката се сменя поне веднъж седмично, като температурата трябва да е близка до оранжерийната. Трябва да се знае, че орхидеята има нужда от разсеян тип светлина и е необходима прозрачна саксия, за да достигнат лъчите до кореновата  и система.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес