Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се пресажда дърво в саксия?

26 април 2023, 12:23 часа

Съществуват много видове и сортове дървета, които могат да се отглеждат в саксии. Важното е да ги отглеждате бавно. За растения в саксии избирайте дървесни видове джуджета, например бонсаи, и се опитайте да ограничите размера на дървото.

Ако растението расте бавно и отговаря на изискванията за компактно дърво, то трябва да се пресади след поне три години, като междувременно се подрязва и подхранва редовно.

Ето кой е правилният начин за това как да направим лехи в градината си

Най-подходящото време за пресаждане е през пролетните месеци, през март и април. Миниатюрните дръвчета спят през зимата и остават в покой до пролетта. Тъй като обаче хвойните са вечнозелени, те не хвърлят листата си като широколистните дървета, а остават в покой.

По време на вегетацията агресивното подрязване на корените или пресаждането може да бъде стресиращо за растението. В крайна сметка отрязаните връхчета на корените започват да се възстановяват, така че е най-добре да подрязвате корените на малки дръвчета в саксии непосредствено преди началото на вегетационния период.

Прекалено ранното подрязване на спящите корени може да доведе до запушване на корените и последващи заболявания като кореново гниене.

Трябва ли да се пресаждат дървета в саксии?

Дърветата в саксии живеят в много малък свят. Цялото му съществуване е обвързано с размера на малката саксия, което означава, че то бързо се привързва към корените си. Когато дървото расте, кореновата му система замества някогашната почва.

Дърветата джуджета не могат да растат без необходимото количество почва. Тъй като се образуват нови корени, старите стават неефективни и трябва да бъдат отрязани. Почвата за джуджетата е естествена цел за подобряване на дренажа.

Подмяната на почвата е бърз начин за коригиране на pH баланса на растението и натрупаните соли и химикали.

Подрязването и оформянето на корените на дърветата не означава да ги отрежете. Целта е не само да се отрежат старите, неефективни корени, но и да се отрежат новите корени, ако са се появили твърде отдавна. Корените снабдяват с вода и хранителни вещества цялото растение, чак до върха, чрез процес, наречен транспирация. Това е процес, подобен на фотосинтезата, но в обратна посока. Почти цялата вода, погълната от кореновата система, се абсорбира през малките коренови власинки.

Засадете и отгледайте сами, много тикви цигулки с тези ефективни градинарски съвети

По-големите корени обикновено са безполезни и могат да бъдат отрязани. Дървото в саксия трябва да има баланс между поддържането на корените и фотосинтезата. По-малко листа означава по-малко фотосинтеза, която да поддържа корените. Следователно са необходими по-малко корени и обратното.

Добре е, ако почвата за засаждане е специално предназначена за растения джуджета. Инвестицията в нея си заслужава. Тя ще осигури балансирана смес и по-добър дренаж за бонсаите. Най-добре е тя да бъде пресята два пъти, което ще премахне много малки частици, както и по-големи отпадъци. Торфеният мъх на прах например може да попречи на растежа на нови меки корени. Процедурата по пресаждане е същата като при другите стайни растения.

Ния Петрова
Ния Петрова Отговорен редактор
Новините днес