Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се прави правилно торене на орхидея?

28 май 2024, 18:44 часа

Торенето е необходимо само през периода на растеж, не може да се извърши в рамките на един месец след пресаждането. Орхидеята се нуждае от подхранване най-вече по време на образуването на дръжката и пъпките.

Изберете правилното време

Цветята се хранят веднъж на две седмици в извън сезона, през зимата - веднъж месечно. През лятото, особено при горещо време, честотата на процедурата също се намалява до 1 път на месец. Прилагането на тор се заменя с често пръскане на листата със спрей бутилка и изплакване на цветето с душ.

Струва си да се съсредоточите не само върху сезона, но и върху етапа на развитие на орхидеята. Веднага след като избледнее, започва период на сън (най-често се случва през зимата, но може да не съвпада със средния график). По това време грижите за растенията са сведени до минимум. Подхранването се възобновява в момента, в който орхидеята има нови листа.

Ако растението е пресадено, тогава в продължение на 30 дни трябва да го оставите да се адаптира без допълнителен стрес. Експертите казват, че е най-добре да използвате тор за първи път след първия цъфтеж.

Пригответе преди торене

Първо проверете орхидеята за гниене и вредители. Ако ги има, тогава прилагайте изключително листно торене. За да направите това, напръскайте листата от двете страни с избрания състав.

Здравите растения трябва първо да бъдат напоени преди кореново торене. Това трябва да стане с вода със стайна температура, за да могат корените да поемат необходимото количество влага. Тогава:

Как да се грижим за Орхидея Дендробиум – ето особеностите

·        Торът се разтваря в чиста, утаена вода при стайна температура.

·        Саксията с орхидеята се поставя в съд с приготвения състав.

·        Продължителността на процедурата е 10-15 минути.

·        За по-добро третиране на субстрата внимателно поливайте орхидеята под корена с приготвения разтвор.

·        В края на торене е важно да проверите дали целият разтвор е изтекъл от саксията в тавата и да излеете излишъка.

Изберете специални видове торове

В продажба има специални комплекси за орхидеи. Те съдържат оптимално количество микроелементи, които могат да се използват в различни етапи на развитие. Ако не можете да намерите подходящ вид тор, използвайте минерален комплекс за домашни цветя. Не трябва да съдържа твърде много азот, в противен случай това ще се отрази негативно на цъфтежа на орхидеята.

За торене се използват:

Подхранвайте орхидеята с течни разтвори

Не се препоръчва използването на таблетки и стикове. Почвата за това цвете се състои главно от парчета кора, така че твърдите елементи могат да бъдат неравномерно разпределени. Освен това ще бъде трудно да се проследи използваната доза.

Ако орхидеята има хлороза (бледо оцветяване на листните остриета), тогава е по-добре да пръскате листата. Тогава микроелементите могат да бъдат доставени до желаната област възможно най-бързо.

На различни етапи на растеж торенето трябва да бъде специално.

Пресаждане на орхидея: Стъпки, които да следвате

Съставът на торовете зависи от фазата на развитие на растенията.

·        По време на растежа на зелената маса има по-голяма нужда от азот.

·        По време на цъфтежа са необходими фосфор и калий.

·        По време на периода на активен растеж на корените е по-добре да изберете листни видове комплекси. Те няма да позволят младите корени да бъдат изгорени.

По-добре е да се тори сутрин, когато всяка клетка на растението е в състояние да абсорбира хранителни вещества. Вечерта растението се подготвя за сън, така че микроелементите няма да бъдат полезни. При слънчево време не се препоръчва да се извършва листно излагане, в противен случай можете да изгорите листата.

Извършвайте правилно листното подхранване

Няколко важни правила:

Опитайте се да нанесете разтвора равномерно, използвайте бутилка със спрей.

Не позволявайте разтворът да попадне върху цветните стъбла - резултатът може да е непредсказуем.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес