Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как правилно да поддържаме моравата си?

16 април 2023, 15:44 часа

Тревата е важна част от всеки двор или градина. Трябва да се грижим правилно за нея, за да може да бъде здрава, красива и да расте равномерно. Но каква е правилната тактика, когато става дума за грижа за тревата?

1. КАК ДА Я КОСИМ?

Косенето на тревата е важна част от поддръжката й. Трябва да я косите редовно, за да я поддържате подредена и здрава. Най-добре е да косите тревата, когато тя е суха, за да не я нараните. Ако я косите мокра, може да я нараните, а това ще доведе до нейното отслабване и ще я направи уязвима към болести и вредители. За най-добри резултати косете тревата на височина между 5 и 8 см.

ТОП съвети за създаване на перфектна градина

2. КОЛКО ЧЕСТО ДА Я КОСИМ?

Колкото по-често косите тревата, толкова по-здрава и красива ще бъде. Но не я косете твърде често, защото може да я нараните и да я направите уязвима към болести и вредители. Косете тревата веднъж седмично през пролетта и есента, а през лятото може да я косите два пъти седмично.

3. КОГА Е ДОБРЕ ДА Я ПОЛИВАМЕ?

Важно е да знаете, кога тревата има нужда от вода, за да не я заливате твърде много или твърде малко. Тревата има нужда от около 2.5 см вода седмично, за да расте здраво и красиво. Ако е дъждовно време, няма нужда да я поливате, защото водата от дъжда ще я напои. Ако обаче е сухо време, поливайте тревата ежедневно или на всеки два дни, за да я поддържате здрава и красива. Най-добре е да поливате тревата сутринта или вечерта, когато е по-хладно, за да избегнете изгаряне на листата от слънчевите лъчи.

Планиране на цветна градина в 5 стъпки

Други съвети за поддръжка на тревата в градината

- Избягвайте да ходите по тревата, когато е мокра или косете тревата с тежки машини, за да не я нараните.

- Прилагайте тор на тревата през пролетта и есента, за да я подхраните и да я подготвите за зимата.

- Избягвайте да я косите твърде късо, защото това може да я направи уязвима към болести и вредители.

- Избягвайте да поливате тревата през най-горещите часове на деня, за да избегнете изгаряне на листата от слънчевите лъчи.

- Избягвайте да използвате химикали за борба с болестите и вредителите, защото те могат да повредят здравето на тревата и да нарушат екосистемата на градината.

Правилната грижа за тревата в градината е важна за нейното здраве и красота. Трябва да я косите редовно, да я поливате правилно и да я подхранвате през пролетта и есента. Избягвайте да я наранявате и да използвате химикали, които могат да повредят здравето й. Със съветите ни ще можете да имате красива и здрава трева в градината през цялата година.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес