Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да запазите цветята ви живи, когато не сте вкъщи

10 октомври 2023, 13:44 часа

Не винаги имаме възможността да дадем нужните грижи и внимание на нашите растение. Това може да бъде заради прекалено много работа, пътуване или липса на свободно време. В такива ситуации е важно да знаете как да запазите цветята си живи. Ето няколко полезни съвета от опитни градинари и цветари.

Ако планирате да отсъствате повече от 7-10 дни, трябва да се погрижите за цветята преди заминаване. Започнете като премахнете изсъхналите листа, полейте добре цветето и почистете увяхнали цветове, и прах. Това ще помогне на растенията да оцелеят по-дълго без вашето присъствие.

Как да предпазим цветята вкъщи от изсъхване по време на лятната си почивка

Преместете растенията 

Ако имате растения на терасата или в двора, най-добре е да ги преместите вътре, особено ако отсъствате. Изберете стая с източно или северно изложение, като се стремите да не ги позиционирате твърде близо до прозорци и превеси. Прекомерната слънчева светлина може да доведе до изсушаване на почвата и рискове за вашите цветя.

Правилно поливане

Поливането е ключов аспект от грижата за цветята ви, когато отсъствате. Ето как можете да го организирате:

Трикове за поддържане на цветята в добро състояние, ако планирате почивка

Използвайте мъх: За кратки отсъствия до 5 дни, просто полейте цветята и ги изкъпете с хладка вода. Избягвайте да препълвате подложките, за да избегнете прекомерно задържане на влага и гниене на корените.

С пластмасова бутилка: За по-дълги отсъствия, напълнете пластмасова бутилка с вода и пробийте няколко дупки в капачката. Поставете бутилката в почвата, като така растението ще има достъп до вода за по-дълго време.

Използвайте капков дозатор: Можете да си закупите специални капкови дозатори, които автоматично подават вода към растенията. Това е удобен начин да гарантирате достатъчно влага за цветята по време на отсъствието ви.

Прибиране на цветята през есента в 9 прости стъпки

Използвайте ваничка за къпане: Алтернативно, можете да поставите саксиите в голям съд, наподобяващ ваничка за къпане. На дъното на съда сложете пясък и го напоете с вода. Саксиите се поставят в съда, без директен контакт с водата, за да поемат влага, когато имат нужда.

Следвайки тези съвети, можете да се наслаждавате на своите красиви цветя, дори когато сте на път. 

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес