Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да торите саксийните цветя, за да се радвате на обилен цъфтеж през цялото лято?

14 май 2024, 18:22 часа

Животът на растенията в саксия е различен от живота на открито в цветната леха. Как можем да улесним живота на растенията в ограничен обем почва и да се радваме на обилен цъфтеж за дълго време? На първо място, трябва правилно да торите вашите цветя!

Защо цветята в саксии трябва да се торят?

Може би най-доброто от всичко е, че когато отглеждате цветя в контейнери, не е нужно постоянно да късате плевели! Добрата новина е, че поддържането на цъфтежа на вашите цветя не трябва да е трудно или отнема много време.

Всъщност, просто като им давате енергията и хранителните вещества, от които се нуждаят постоянно (заедно с правилното поливане!), е много лесно да поддържате растенията си здрави чак до първата слана през късната есен.

Всички изхвърляме тази течност, но тя е най-добрият тор за цветята

Характеристики на торенето на цветя в саксии

Ако има една голяма тайна за успех при торене на саксийни цветя, тя е, че ниската и бавна интензивност е много по-добра от осигуряването на растения с големи приливи на енергия веднъж месечно.

Независимо дали отглеждате растения в малки саксии, висящи кошници или дори големи кашпи, всички те имат ограничено пространство за растеж на корените в контейнера си.

Ако дадете на растенията си твърде много енергия, корените им ще растат твърде бързо, което ще ги накара да умрат.

Как да торите растения в саксии: течни и гранулирани торове

И така, кой е най-добрият тор за цветя, растящи в саксии?

Най-добрият и ефективен избор е да използвате комбинация от двата тора!

1. Гранулираните торове с бавно освобождаване се разграждат малко по малко. Благодарение на това те подхранват растенията за дълго време.

2. Течните торове осигуряват много по-бърз прилив на енергия. Тъй като са в течна форма, те се усвояват както през корените, така и през листата.

Експерт: НЕ изхвърляйте това - то е идеалният тор за цветята

Гранулирани торове за растения в саксии

За гранулираните торове изберете универсален балансиран тор, за да подхранвате вашите саксийни растения веднъж месечно.

Вермикомпостът съдържа почти перфектна комбинация от микроелементи, които могат бавно да подхранват саксийните растения.

Количеството на тора зависи от размера на вашия контейнер:

·       За средни до големи саксии (12-18 сантиметра в диаметър) ще бъде достатъчна една четвърт до половин чаша вермикомпост.

·       За саксии и контейнери, които са твърде големи, е достатъчна пълна чаша.

Можете също да използвате търговски гранулиран тор вместо вермикомпост.

Течни торове за растения в саксии

Течните торове осигуряват енергия на растенията по-бързо от гранулираните торове. И когато съдържат правилните хранителни вещества, почти цялата тази енергия може да отиде за производството на повече цветя, а не за твърде много корени и зелен растеж.

Когато избирате течен тор, изберете такъв, който съдържа повече фосфор, отколкото азот. Той насърчава цъфтежа. И ако дадете на вашите растения повече фосфор, това ще им помогне да цъфтят и през цялото лято.

Най-доброто при течните торове е, че те могат да се използват, докато поливате вашите растения, така че освен смесването на разтвора, не може да бъде по-просто.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес