Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да съберете и съхраните семената от различни видове растения, за да ЗАПАЗИТЕ сорта?

26 септември 2023, 15:22 часа

Събирането и съхранението на семена от растенията във вашата градина е важен процес, ако искате да запазите определени сортове и да ги използвате в бъдещите сезони. В тази статия ще научите как да съберете и съхраните семената от различни видове растения, включително домати, патладжани, краставици и кореноплодни култури.

Събиране на семена от билки и цветя

За да съберете семена от билки и цветя, изчакайте момента, когато те узреят. Един лесен начин да проверите дали са готови е да разтърсите шушулката и да слушате звука. Ако чуете нещо да дрънчи, семената са узрели. Събирайте семената следобед, след като росата е изсъхнала. Разтърсете ги над кофа или хартия, ако шушулките се отварят трудно, ги разтрийте в ръцете си. Издухайте ги през сито или на вятъра, за да премахнете ненужните части. Оставете ги да изсъхнат в продължение на два дни.

Ето как да ПРЕСАДИТЕ безопасно цветята от семена и те да разцъфнат още по-красиви

Събиране на семена от зеленчуци с пулп

За семена от зеленчуци като домати и патладжани, изберете най-продуктивния храст и вземете първия плод. Извадете семената и ги поставете в съд с вода за 2-3 дни, за да ферментират. След това ги залейте с вода отново и изчакайте семената да паднат на дъното. Накиснете ги в слаб разтвор на калиев перманганат за 15 минути и изсушете върху хартиена салфетка.

Събиране на семена от кореноплодни култури

Кореноплодните култури като ряпа, моркови и цвекло изискват по-различен метод. Изберете най-добрия екземпляр и го поставете в мазето през есента. През пролетта, след като растението развие цветове, можете да съберете семената подобно на тези от билки и цветя.

Любопитни факти за семената на растенията

Съхранение на семената

Семената трябва да се съхраняват на температура между 5 и 10°C. Те трябва да дишат, затова не ги вакуумирайте. Най-добре е да ги съхранявате в стъклени буркани или торбички. Имайте предвид, че всяка култура има свой срок на кълняемост, като краставиците, пъпешите и дините могат да се съхраняват до 6 години, докато целината и морковите - само 1-2 години, а доматите - 4 години.

Сега, когато знаете как да съберете и съхраните семена от различни видове растения, можете да запазите любимите сортове и да ги използвате в следващите сезони.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес