Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да си отгледаме кливия

07 ноември 2021, 12:20 часа

Кливиите са блестящи и прекрасни в мрачния зимен ден, тъй като блестят като малки маяци от оранжево, червено, жълто и кремаво под сянката на дърво.

Кливиите са предпочитаното растение за цъфтеж през зимата в сух, тъмен ъгъл на вашата градина с техните огромни гроздове от 10-20 тромбовидни, преливащи се цветя. Ярките цветове внасят нотка на тропиците във вашата зимна градина.

Или ги отглеждайте на закрито, където можете да имате буен цвят, който озарява тъмните ъгли на стаята.

А през лятото, когато цветята свършат, събирайте едрите семена, за да отгледате повече, и използвайте гъстата, тъмнозелена зеленина като фон на вашите летни цветя.

Класическите, тропически изглеждащи оранжеви цветя – или яркочервени, сьомга, жълти или кремави – са това, което привлича окото ви, но лъскавите, тъмнозелени листа, които растат в поразителни арки, са архитектурна особеност за всички сезони. Листата се появяват в редуващ се модел и се извиват директно един над друг с перфектна симетрия, създавайки поразително уникален силует.

Засаждане

Преди засаждане през пролетта или есента, подгответе почвата, като я прекопаете с голямо количество компост. Поставете всяко растение на 50 см едно от друго и се уверете, че бялата част на стъблото е почти заровена. 

Аспект

Пъстра сянка, само сутрешна слънчева светлина се препоръчва за растението. На силна сянка те ще растат, но няма да цъфтят толкова добре.

Климат

Устойчива на суша, но не е устойчива на замръзване.

Почва

Глинеста и свободно дренирана.

Хранене

Поливайте почвата редовно през пролетта и лятото, след това умерено през есента и зимата. Не позволявайте на водата да се утаи в короните, тъй като това провокира гъбично гниене. Те обичат суха сянка и ще цъфтят по-обилно. През есента разпръснете компост върху почвата и след приключване на цъфтежа нанесете органичен тор.

Мулчиране

Разстилайте органичен мулч между растенията веднъж годишно.

Следваща грижа

Когато цъфтежът приключи, отстранете стъблата близо до основата, освен ако не искате семената.

Кливиас

Когато цветята на кливията изсъхват, оставят след себе си големи, гроздове от плодове.

Как да разделим кливията

За да сте сигурни, че растенията ви остават здрави и цъфтят, презасаждайте на всеки четири до пет години в края на пролетта или началото на лятото, когато приключат с цъфтежа. Това също е подходящ момент да ги разделите, за да можете да удвоите запасите си.

Когато стръкът има четири свои собствени листа, изкопайте цялото растение, отрежете издънките с чист, остър нож – не забравяйте да включите малко корени – и поставете всичко в смес за саксии или равни части торфен мъх и едър пясък или перлит и поддържайте топло при средна светлина.

Вода, за да се поддържа средата влажна, но не наситена. Засадете в градината, когато на повърхността на средата се появят корени. Пресадете родителя, но преди да засадите, прекопайте почвата с компост, за да я аерирате и подхранвате.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес