Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да си отгледаме дафинов лист в двора

15 юни 2024, 21:00 часа

Дафиновият лист е много добре позната подправка, която добавя уникален вкус на много ястия и е известна със своите широкоспектърни лечебни свойства. Отглеждането на лаврово дърво в домашни условия може да се превърне в приятно и полезно хоби. В тази статия ще разгледаме как да се грижите за дафиновия лист, за да имате винаги пресни подправки под ръка.

Почва и поливане

Дафиновият лист обича влажна и добре дренирана почва. Прекаленото поливане може да доведе до загниване на корените, затова е важно поливането да бъде добре премерено. Добавянето на пясък и ситни камъчета в почвата е добра идея за подобряване на дренажа, а компостът ще обогати почвата с необходимите хранителни вещества.

Дафинов лист: Подправката, която увеличава реколтата на ВСИЧКО в градината

Ако отглеждате дафинов лист в саксия, трябва да поливате по-често, отколкото ако е засаден в градината. През студените месеци нуждата от поливане намалява. Поддържайте температура в помещението между 22-26 градуса и осигурете добра въздушна влажност. В началото на засаждането е добре да пръскате стъблото с вода 4-5 пъти на ден за две седмици.

Светлина

Дафиновият лист е взискателно растение по отношение на светлината. В градината го засадете на слънчево място, защитено от вятър. Вкъщи го поставете до северен прозорец, но при повече светлина ще расте по-буйно. Важно е да знаете, че не понася температури под 5 градуса под нулата, затова през зимата го преместете вътре.

дафинов лист

Размножаване

Лавровото дърво може да се размножава чрез семена, но събирането им е трудно. Резниците са по-добър вариант. Изберете филизи с 3-4 листа и ги засадете в началото на пролетта. За вкореняване използвайте саксии с диаметър 10-12 сантиметра, напълнени с рохкава и плодородна почва. Поставете филиза вертикално на дълбочина 3,5 сантиметра и притиснете почвата. Покрийте с 4 сантиметра слой пясък.

Растеж на дафиновия лист

След около месец растението ще образува корени. Когато дръвчето достигне 10-12 сантиметра, прекършете върха му, за да се разклони и образува красива корона. Пресаждайте го на всеки 3-4 години в по-голяма саксия с диаметър 3-4 сантиметра по-голям от предходната. Използвайте кисела почва, като добавите 10-15 грама гасена вар при пресаждане.

Само хитрите домакини слагат дафинов лист в саксията

Резитба

Резитбата на дафиновия лист се прави в началото на лятото. В първите дни на юни режете младите филизи, за да поддържате желаната форма и да стимулирате растежа на нови издънки.

Отглеждането на дафинов лист в двора или вкъщи не само ще ви осигури свежа подправка за любимите ястия, но и ще добави красота и зеленина към вашето пространство. С правилната грижа и внимание, лавровото дърво ще ви радва с ароматните си листа и лечебни свойства. 

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес