Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се справите с брашнестата мана по растенията?

09 април 2024, 16:23 часа

Брашнестата мана представлява заболяване, което засяга няколко различни вида едногодишни, многогодишни растения, дървета и храсти. Много добре е познато на опитните градинари. Причинява се от гъбички, които оставят листата на засегнатите растения покрити с бял или сив прах, чиято структура е подобна на брашно. По това може да познаете, че си имате работа с нея.

Сложете край на брашнестата мана по краставици: ето кой е най-ефективния метод

Гъбичките могат да се развият при всякакви условия, независимо дали са сухи, влажни, топли или студени. Веднага щом се появят първите сиво-бели плесени, важно е да се действа незабавно, тъй като болестта може да се разпространи много бързо и по други растения, които се намират наблизо.

Стъпки за справяне с брашнеста мана

За да контролирате брашнестата мана, напръскайте листата на вашите растения с разтвор, съставен от 12 чаши (3 л) вода и 1 супена лъжица (15 мл) сода за хляб, 2 до 3 пъти седмично.

Как да предпазим гроздето от брашнеста мана?

Органичните фунгициди на основата на сяра също могат да бъдат много ефективни, особено при вече засегнати зеленчукови растения.

Разредете течната или сярата на прах и напръскайте листата на растенията. Когато температурите надвишат 28 градуса, това третиране е токсично. Под 15 градуса използвайте мед.

 

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес