Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се справите с белите петна и напукването на доматите

13 юли 2023, 07:00 часа

Появяването на жълтеникави или бели петна по доматите не е непознат случай за голяма част градинари. Тези петна причиняват образуването на твърди участъци под люспата на плодовете.

Това често е резултат от слънчево изгаряне. Много градинари бързат да отстранят излишните листа на растенията, но това може да има негативно въздействие, особено ако се прави в ранен етап и в голям мащаб. През лятото плодовете са изложени на пряка слънчева светлина, а ако се добави и прегряване в оранжерията, проблемът става още по-сериозен. Високите температури са основният враг на добива от доматите. Затова е важно да не премахвате всички листа и да не оголвате растенията изцяло.

Веднага направете ТОВА, ако по доматите се появят бели петна

Към края на лятото се появява още един проблем - напукването на плодовете. Това се случва предимно поради големите разлики между дневните и нощните температури. За да предотвратите този проблем, можете да покриете почвата с мулч от дървени стърготини, пепел или слама. Това ще намали изпарението на влага през деня и бързото изсушаване на почвата през нощта.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес