Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да реагирате, ако листата на краставиците започнат да жълтеят без причина?

19 юли 2023, 15:22 часа

Отглеждането на краставици може да представлява предизвикателство за градинарите. Въпреки че изглежда просто, този зеленчук има специфични нужди, които трябва да се задоволят, за да се постигне успешен резултат. Ако не отделяте достатъчно внимание на тези нужди, рискувате да загубите реколтата си в края на сезона. Днес ще ви споделим какво означава, когато листата на краставиците започнат да жълтеят без видима причина и как да реагирате незабавно, за да спасите растенията си и да гарантирате очакваната реколта.

Засяване на краставици от семена: Ето как

Листата на краставиците жълтеят - какво ни казват растенията?

Краставиците изпращат сигнали, когато листата им започнат да жълтеят без причина. Тези сигнали казват на градинарите, че растенията имат нужда от повече азот. За да осигурите достатъчно азот на краставиците, е препоръчително да ги торите с птичи тор. Това е естествен източник на азот, който ще помогне за възстановяване на зеленците и подобряване на здравето им.

Освен това, е важно да поливате краставиците с хладка, а не студена вода. Поливането със студена вода може да предизвика кореново гниене и да навреди на растенията. Най-добре е да поливате привечер, когато температурата е по-ниска, и да използвате вода, която не е твърде студена.

Кои са най-добрите дни за засаждане на краставици през май

Органично торене на краставици 

Едно от най-ефективните решения за борба с жълтите листа на краставиците е да използвате органични торове. Торът от коприва е отличен избор, тъй като съдържа важни хранителни вещества и стимулира растежа на растенията. За да приготвите тор от коприва, натъркайте около килограм коприва и ги потопете в 10 литра вода. Оставете сместа да ферментира две седмици и разрежете с вода в съотношение 1:10. Торът от коприва е изключително полезен за кореновата система на краставиците и ще помогне да се възстановят жълтите листа.

Ако искате да подмладите краставиците, направете ТОВА

Когато забележите жълти листа на краставиците, действайте незабавно, за да предотвратите по-сериозни проблеми. Спазването на правилната грижа и хранене на растенията ще помогне да се подобри здравето и растежът им, като резултатът ще бъде вкусни и здрави краставици, които ще ви радват през целия сезон.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес