Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да превърнете петуниите в трайни насаждения?

29 август 2022, 15:34 часа

Петунията е от групата на едногодишни растения, но опитните градинари упорито твърдят, че лесно се превръщат в многогодишно без много трудности.

Обикновено петуниите украсяват первазите и балконите на жилищата в града, както и домашните парцели. И за да спасите цвете, просто трябва да го пресадите навреме.

Цветарите и градинарите уверяват, че ако приберете петуниите у дома за зимата и им осигурите грижи, тогава през следващата пролет или лято същият храст отново ще даде прекрасни цветове. Няма да има нужда да търсите нов разсад и да чакате с нетърпение да се появят първите цветове.

Важен съвет за лятото, ако имате петунии вкъщи

Как да превърнем петуниите в трайни насаждения?

1. Преди началото на замръзване приберете растението у дома на топло, пресадете, ако е необходимо.

2. Отрежете всички повредени и сухи листа и високи издънки, като намалите храста до 15 см.

3. В зависимост от състоянието на храста, той може скоро да пусне нови издънки или, обратно, да се „скрие“.

4. Направете подхранване на растението с препаратите циркон и епин.

5. През февруари поставете петуниите на най-слънчевото място (но не под директни слънчеви лъчи), започнете активно да подхранвате и поливате.

Така през лятото можете да се радвате на голям, силен и цъфтящ храст, който спокойно може да бъде пресаден в градината или в сандъче на балкона.

5 грешки, които градинарите правят при отглеждането на петунии

Тайните на буйния цъфтеж

Не забравяйте, че корените на петунията обичат да имат достатъчно пространството, висококачествената плодородна почва, редовното напояване и торене.

В допълнение, веднъж месечно трябва да напръскате растението със стимулатор за растежа и не забравяйте да оформите храста.

И ако редовно премахвате увехнали цветя, можете да удължите периода на цъфтеж на храста. Така растението няма да хаби ценни сокове и енергия за ненужни части. Петуниите са много красиви и нежни цветя, но изискват правилни грижи, за които се отплащат с прекрасни цветове и нежен аромат.

Ако са на слънце, петуниите се нуждаят от вечерно поливане, за да не изгорят нежните цветове, ако капне капка върху тях. Старайте се да оформяте храста естетично, за да е наистина украса на пространството, а не нещо наподобяващо по-скоро бурен, отколкото цвете.

Не пропускайте да подрязвате редовно стръкчетата, които израстват над останалите. Така ще оформите естетично храста и ще отстраните излишното.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес