Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да предотвратим увяхването на връхчетата на стайните растения през ЗИМАТА?

14 октомври 2021, 15:03 часа

Почти всяка зима цветарите стават свидетели на едно изключително неприятно явления. Връхчетата на любимите им растения започват да пожълтяват, а накрая самите цветя увяхват. Разбира се, вие можете да избегнете това, като се съобразите с няколко основни специфики.

Ето и какви са причините връхчетата на растенията да пожълтяват през зимата:

• По-ниска влажност;

Така си е. През зимата в затворените помещения влажността на въздуха е много ниска. Това се дължи на отоплителните тела, било то климатици, парно, печки и всякакви други уреди. Единствено кактусите могат да се справят с ниската влажност. Всички останали растения са свръх чувствителни и реагират негативно на тази промяна.

В този случай е задължително да пръскате листата с вода редовно. Можете също да инсталирате овлажнител за въздуха в помещението и да решите проблема си. Така всички ще сте доволни.

• Високи температури в затвореното помещение;

Да, това е следващата причина да наблюдаваме как връхчетата на листата започват да жълтеят. Обикновено през зимата държим топло у дома. Цветята се нуждаят от температура не по-висока от 20 градуса Целзий. Сигурни сме, че във вашия дом тя надвишава тази стойност.

Ако искате да спасите любимите си растения, намерете им място, където температурата е между 16 – 20 градуса Целзий. Не е препоръчително обаче да ги държите на перваза на прозореца. Нашият съвет е да се доверите на изкуственото осветление. Не е нужно също да прекалявате с торенето, тъй като през студените дни растенията не са много активни и не се нуждаят от кой знае какво подхранване.

• Прекомерно поливане;

През зимата цветята са в стрес и те не се нуждаят от много вода. Стремете се да ги поливате по-рядко и не прекалявайте с количествата течност. Ако не го сторите, корените им могат да започнат да гният и паралелно с това връхчетата на листата ще пожълтяват.

• Гъста почва;

Още една причина, поради която листата жълтеят и след това цветето увяхва. Когато почвата е прекалено гъста, това пречи на растението да си набавя нужната влага от нея. Освен това почвата може да стане кисела. Редовното разрохкване е важно, както и добавянето на торф.

• Течения в помещението;

В никакъв случай не дръжте цветята на течения. Те реагират моментално и ако направите тази грешка, листата им ще пожълтеят за минути.

Стайни растения, опасни за хората и животните

• Вида вода.

Последното, което води до унищожаване на растенията през зимата, е видът на водата, с която ги поливате. Никога не правете грешката да напълните вода от чешмата и след това директно да я излеете от саксията.

Ако използвате чешмяна вода за поливане, тя трябва да престои минимум два дни, след като бъде налята в съда, така че хлорът да се изпари.

Погрижете се за всичко това и сме сигурни, че никога повече листата на вашите саксийни любимци няма да пожълтяват през зимата.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес